Premijer poreskog raja u kontranapadu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Premijer poreskog raja u kontranapadu

  Luksemburški premijer Xavier Bettel izjasnio se protiv usklađivanja poreske politike u okviru Evropske unije, ističući da poreski sistem treba da ostane u ovlašćenju pojedinačnih država članica.

  U jeku skandala posle otkrića o sistemu utaje poreza za multinacionalne kompanije putem posebnih sporazuma sa Luksemburgom,  Bettel, koji je premijer od decembra 2013, krenuo je u kontranapad.

  On brani pravo za primenu različite poreske politike u Evropi u trenutku kada Evropska komisija, na čijem čelu je njegov prethodnik Jean-Claude Juncker, obećava da će ponovo pokrenuti projekat usklađivanja poreza kompanija.

  "Svakako neću Luksemburg usmeriti ka uvođenju viših poreza nego što su danas. Ja sam protiv toga da svi u EU treba da krenu ka jedinstvenom poreskom sistemu, sa istim poreskim stopama. To je ovlašćenje koje pripada državama članicama", rekao je Bettel u intervjuu objavljenom u belgijskom listu Eko.

  Luksemburg je optužen da je od 2002. do 2010. godine, s multinacionalnim kompanijama sklapao tajne ugovore po kojima ih je minimalno oporezivao. Podatke je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), a odnosi se na period tokom kojeg je na čelu vlade Luksemburga bio Juncker, sada predsednik Evropske komisije.

  Luksemburg, jedan od "poreskih rajeva", za tih osam godina sklopio je ugovore sa 340 multinacionalnih kompanija, među kojima su Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG. Ti ugovori su im omogućili da plaćaju minimalan porez.

  U odvojenom intervjuu za francuski ekonomski list, evropski komesar zadužen za poresku politiku Pierre Moscovici obećao je da će evropska direktiva o automatskoj razmeni informacija u oblasti poreza biti spremna početkom 2015.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE