Objavljen tender za Železaru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Objavljen tender za Železaru

  Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare Smederevo kupovinom udela od 80,01 odsto tog preduzeća.

  Republika Srbija će zadržati vlasništvo ostatka kapitala, a prema podacima iz tendera vrednost novčanog kapitala Železare je 16,7 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara.

  Pravo učešća na tenderu imaju investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara.

  Obaveza kupca biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva u Železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan.

  Rok za podnošenje prijava je 5. januar 2015. godine, a privatizaciona dokumentacija zainteresovanim kupcima je dostupna od 9. decembra. Zahtev za otkup dokumentacije treba da bude dostavljen Agenciji do 22. decembra.

  Vlada je na sednici u četvrtak odlučila da pokrene postupak privatizacije Železare, modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda.

  Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju Železare Smederevo, a najozbiljniji kupac Železare je američki Esmark.

  Vrednost proizvodnje Železare je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra. Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE