Oni bi da vode Železaru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oni bi da vode Železaru

  Pored američkog Esmarka, smederevskom Železarom bi htelo da upravlja i pet evropskih kompanija koje se bave prodajom i proizvodnjom čelika, ali i savetovanjem u ovoj oblasti, piše Blic.

  Na tender za izbor profesionalnog menadžmenta srpske čeličane prijavilo se sedam kompanija. Prema saznanjima Blica, prolaz je dobilo njih šest, a pored Esmarka, na listi je slovački Pikaro, holandski HPK engineering, Emlog AB iz Švedske, Global Steel iz Nemačke i Monaco Resources Group.

  Sve kompanije su ozbiljne i sve se bave čelikom. Prednost će, međutim, imati ona čiji menadžment Železari može da obezbedi najveći rast.

  Pri izboru će biti presudni biznis planovi u kojima će se najviše vrednovati projekcija rasta proizvodnje, prodaje i drugih značajnih pokazatelja Železare, kaže izvor Blica iz Vlade Srbije.

  Isti izvor dodaje da bi novi menadžment čeličane Komisija trebalo da izabere do kraja nedelje. On će, tokom rada, biti suočen sa zahtevom Vlade da se zadrži svih 5.000 radnika, da čeličana radi maksimalnim kapacitetom i da bude profitabilna kompanija.

  >>>>Sertić: U Železari niko neće ostati bez posla

  Prema uslovima tendera, kompanije su morale da dostave 12 biografija vrhunskih stručnjaka, kao i plan koji treba da sadrži strategiju prodaje Železare, projektovane cene za ključne finalne proizvode, plan proizvodnje, nabavki, finansiranja i projekciju novog zapošljavanja.

  U Vladi kažu da su sve kompanije ozbiljne i da se bave čelikom. Od profesionalnog menadžmenta se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvođenje novih tehnologija i osvajanje novih tržišta širom sveta.

  Privremeno upravljanje Železarom je prelazni period ka novoj prodaji koju je premijer Aleksandar Vučić nedavno najavio za godinu do godinu i po. Zatim se očekuje pronalaženje novog kupca koji bi posrnulog giganta digao na noge i spasao privredu Srbije.

  Direktor Železare Bojan Bojković potvrdio je da će tokom dana početi prezentacija kompanija koje su dostavile ponude na konkursu Vlade Srbije da upravljaju smederevskom čeličanom. On je dodao da će prezentacije biti završene do četvrtka uveče.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE