Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemački sindikat Hrvatima: Dođite da se patite

    Posle odluke Vlade u Berlinu da otvori tržiše rada za hrvatske radnike, nemački sindikati poručuju Hrvatima da će se u Nemačkoj napatiti. I "patnja" u Nemačkoj bolja je od ostanka u domovini.

    Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB), odnosno Nemački savez sindikata krovna je sindikalna organizacija najveće evropske privrede, koja će od 1. jula biti potpuno otvorena i radnicima iz Hrvatske.

    S obzirom na odluku nemačke vlade o ukidanju ograničenja zapošljavanja radnika iz Hrvatske, ali i zbog procena da će oko stotinu hiljada hrvatskih građana uskoro krenuti put Nemačke u potrazi za poslom, DGB je izneo podatke o situaciji na nemačkom tržištu rada za radnike iz drugih država.

    Kako tvrdi portparol DGB Marion Knappe, radnici iz Hrvatske, kao i zaposleni drugih državljanstava, imaju mnogo lošije uslove rade i primanja. To važi i za radnike koji su socijalno osigurani kao i za one koji nisu.

    DGB nije baš oduševljen odlukom njemačke vlade. Smatra i da prelazni rokovi nisu imali pozitivan i održiv učinak za zapošljavanje radnika. Naročito u sektoru građevine i čišćenja zgrada se dešava potplaćivanje radnika.

    Zato bi više smisla imalo u nekim sektorima, poput građevine i čišćenja zgrada, zadržati prelazne rokove još neko vreme. To nažalost nije moguće zbog pravnog vezanja slobode kretanja radnika sa slobodom pružanja usluga.

    Nemački sindikalisti ističu kako bi bilo "poželjno da se strožije sprovode pravila o olakšavanju slobodnog kretanja radnika u EU, te da u EU treba mnogo više raditi na tome da se radnici informišu u njihovoj matičnoj zemlji o pravima koja imaju".

    Ukratko, radnici iz Hrvatske najviše rade u ne baš preterano dobro plaćenim sektorima privrede, i to teške poslove (građevina i čišćenje), a često su plaćeni manje nego Nemci koji rade iste poslove.

    Ali ono što DGB ne zna ili ne razume jeste iz kakve društvene i ekonomske situacije dolaze ti radnici, pa im je eksploatacija u Nemačkoj daleko bolja opcija nego ostanak u Hrvatskoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE