Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo je u Crnoj Gori nemoguće

    Guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić izjavio je da ne postoji mogućnost bankrota Crne Gore, jer ona ima izražen ekonomski rast i porast direktnih stranih investicija.

    "Ne očekuje se problem te vrste, jer da se očekuje, onda sigurno ne bismo imali onu situaciju koju smo imali pre par meseci kada smo na međunarodnom tržištu emitovali obveznice koje su izazvale tražnju koja je bila daleko veća od ponuda."

    Ostvarena je kamatna stopa koja je mnogo niža od svih dosadašnjih kamatnih stopa i zaduženja u Crnoj Gori, rekao je Dakić u Skupštini predstavljajući Izveštaj o radu CBCG.

    Dakić je u prilog svojoj oceni naveo i izgradnju autoputa, za šta je Crna Gora dobila kredit po izuzetno povoljnim uslovima. On je rekao da poslednjih par meseci krediti banaka intenzivno rastu.

    "Sada je konkretno kreditna aktivnost banaka na nivou oko 2,5 milijardi evra, što je 7,4 odsto više nego što je bilo krajem prošle godine", rekao je Dakić.

    Prema njegovim rečima, depoziti banaka konstantno rastu i trenutno iznose više od 2,6 milijardi evra. "To znači da je odnos kredita i depozita u ovom momentu nešto oko 0,95 odsto", naveo je Dakić.

    On je objasnio da je kreditna aktivnost banaka pojačana, jer su osnovane nove banke, čime je pojačana konkurencija i kvalitet ponude. "Očekujemo da će taj trend i u narednom periodu da se nastavi", rekao je Dakić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE