Putinov uslov za Turski tok

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putinov uslov za Turski tok

  Projekat izgradnje gasovoda Turski tok će biti realizovan ukoliko Turska uspe da dobije garancije od Brisela, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

  "Potrebne su nam pisane garancije Evropske komisije da će sve rute, uključujući potencijalnu rutu do Evrope preko Turske, biti ne samo realizovane, već i da će postati prioritet uz podršku Evropske komisije."

  Ako nam partneri Gazproma iz Turske dostave dokument te vrste, možemo nastaviti. Nažalost, to se do sada nije dogodilo, rekao je Putin i naglasio da sudbina ovog projekta zavisi i od drugih, a ne samo od Rusije, javlja Tas.

  Putin se osvrnuo i na pitanje izgradnje nuklearne elektrane Akuju u Turskoj, navodeći da ruska strana nije investirala 3,5 milijardi dolara u tu elektranu i da se pregovori sa turskom stranom nastavljaju.

  "Rusija nije investirala 3,5 milijardi dolara u nuklearnu elektranu Akuju. Budućnost ovog projekta bi trebalo da bude rešena na korporativnom nivou, jer je to čisto komercijalno pitanje", naveo je predsednik Rusije.

  Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, a prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

  Godinu dana kasnije je saopšteno da su pregovori o potpisivanju međuvladinog ugovora odloženi zbog političke situacije u Turskoj gde je u to vreme formirana vlada. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE