Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaustavljen Turski tok, ali ne brinite

    Moskva je obustavila pregovore o izgradnji gasovoda Turski tok. Građani Srbije ne treba da strahuju, poručuje premijer Aleksandar Vučić.

    Međuvladini pregovori Rusije i Turske o Turskom toku su obustavljeni, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, prenosi Russia Today.

    Ministar energetike je rekao da su u ovom trenutku pregovori obustavljeni, tim pre što je po ukazu Vlade Rusije obustavljen rad međuvladine komisije o trgovinsko-ekonomskoj saradnji.

    >>>>Putin zna da `udari` gde najviše boli

    Saopštio je da je reakcija jednog broja zemalja EU zbog realizacije Severnog toka 2 politizovana i da odluka o tome treba da bude doneta na osnovu važećih zakona.

    "Mi se još uvek nadamo da će Turski tok biti pomeren za nekoliko godina, ne potpuno otkazan", rekao je drugi izvor iz Gazproma za Reuters.

    Turski tok je jedan od glavnih projekata za Rusiju i Tursku. On ima za cilj da obezbedi ruski prirodni gas za Tursku preko Crnog mora, a zatim dalje ka južnoj Evropi. Početak izgradnje bio je planiran za jun 2016.

    Neće nas ni južni ni turski, ali bar nije naša krivica

    Premijer Aleksadar Vučić izjavio je da je obustavljanje radova na izgradnji gasovoda Turski tok očekivano posle
    obaranja ruskog aviona, ali da građani ne treba da strahuju.

    Potrebno je iznaći nova rešenja kako bi se sačuvala i privreda i građani Srbije, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurzom.

    Podsetivši da je Srbija “bila lojalna” gasovodu Južni tok, one rekao da se sada nada da će, zajedno sa partnerima iz Evropske unije i Ruske Federacije naći rešenje kada je reč o snabdevanju gasom.

    "“Krećemo u izgradnju interkonektora prema Bugarskoj, ali i u Bugarsku mora gas odnekud da potekne. Izgradićemo skladište od milijardu kubnih metara gasa. Moramo i u Itebeju da napravimo isto toliko kako bismo pokrili dve godine potreba."

    Situacija za nas nije laka, ne našom krivicom, i uradićemo sve što možemo”, rekao je Vučić i poručio građanima Srbije da ne treba da imaju strah, ali da je potrebno nalaziti nova rešenja kako bi se sačuvala i privreda i građani.

    Predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić kaže da odustajanje Rusije od pripremnih radova na projektu Turski tok nema nikakav uticaj na Srbiju, niti može da utiče na njene odnose sa ruskim Gazpromom.

    "Ta informacija za Srbiju ne znači ništa, već samo pokazuje odnos između Turske i Rusije", rekao je Vuletić i dodao da to nema nikakve veze ni sa odnosima Srbije i Gazproma. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE