Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kanada više nema ni gram zlata

    Kanada nema više ni grama zlata u svom posedu, jer je ove godine rasprodala sve zlatne rezerve, što stručnjaci vide kao ispravan potez, jer je držanje zlata zastarelo.

    Pre mesec dana Kanada je prepolovila svoje zlatne rezerve, prodavši gotovo sve u samo jednom mesecu, i one su tada bile svedene na 1,7 tona, odnosno 0,1 odsto državnih rezervi (zlato, strana valuta, obveznice, akcije). Već ovih dana nemaju ni gram zlata u trezorima, javlja ekonomski sajt Zerohedge.com.

    Ministarstvo finansija, pod rukovodstvom Bila Mornoa, rasprodaju je uradilo "u normalnom poslovanju Vlade i tokom dugog perioda na kontrolisan način".

    Vlada Kanade je jednostavno ispunila svoj dugoročni plan da se udalji od zlata kao nečeg što država ima u posedu. Sa 1.000 tona sredinom 1960-tih "spali" su na polovinu dvadeset godina kasnije, da bi danas imali prazne trezore.

    Prema stavu Jana Lija, iz Sprott School of Business at Carleton University u Otavi, nema razloga držati zlato osim "poštovanja tradicije".

    Li podseća da je zlato bilo važno u "starom sistemu", kada je do 1971. američki dolar imao "zlatnu podlogu" (unca zlata je vredela 35$). Kada je administracija Ričarda Niksona napustila zlatni standard, a u današnje vreme se zlato ne smatra valutom već plemenitim metalom kao što je i svaki drugi (srebrno, platina…).

    "Ima bolje imovine za rezerve nego što je to zlato, i to je pametna odluka Vlade", kaže Li.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE