860.000 dolara za prebeg iz Severne Koreje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  860.000 dolara za prebeg iz Severne Koreje

  Prebegli iz Severne Koreje, koji raspolažu poverljivim državnim informacijama, od Južne Koreje bi mogli da dobiju i do 860.000 dolara, saopštile su vlasti u Seulu.

  Agencija Jonhap prenosi da je četvorostruko uvećenje nagrade, prvo u poslednjih 20 godina, namenjeno motivisanju pripadnika severnokorejske elite da promene stranu.

  Ministarstvo ujedinjenja saopštilo je da će najviše nagraditi one koji raspolažu informacijama koje doprinose bezbednosti Južne Koreje, ali će novac dobiti i oni koji u tu zemlju stignu vojnim avionom ili brodom. Nešto manje nagrade namenjene su onima koji prebegnu oklopnim vozilom, tenkom ili raketnim sistemom na navođenje.

  “Jedan od glavnih razloga zbog koga ljudi oklevaju da prebegnu je taj što brinu od čega će živeti pošto stignu ovde. Planirane promene donekle olakšavaju tu brigu”, rekao je neimenovani zvaničnik južnokorejske vlade.

  Žitelji Severne Koreje koji žele da prebegnu moraju da pređu granicu sa Kinom, gde rizikuju da budu uhvaćeni i vraćeni, posle čega im sledi odlazak u zatvor. Mnogi se oslanjaju na krijumčare ljudi, koji često traže velike sume novca.

  Jedan od onih koji su uspešno prebegli kaže da bi veća nagrada mogla da ohrabri one na visokim pozicijama koji razmatraju mogućnost da izdaju svoju zemlju.

  “Važno je proturiti ovu informaciju, kako bi više Severnokoreanaca moglo da donese odluku o odlasku”, rekao je neimenovani prebeg agenciji Jonhap.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE