9 zanimljivih načina da obogatite svoj vokabular

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  9 zanimljivih načina da obogatite svoj vokabular

  Koliko vam se puta desilo da ne možete da nađete dovoljno reči da objasnite kompleksnost nekog pojma i koliko poštapalica koristite nedostatkom reči u vokabularu? Učenje novih reči je najbolja vežba za vaš mozak.

  Tako nešto treba što pre da promenite. Prvenstveno, vaš status u društvu će se pobljšati, biće vam lakše da dobijete svaku verbalnu razmericu, izborićete se za sebe u svakoj situaciji i bićete bolji na poslu. Pre svega, ovo su odlične vežbe za vaš um koji trenirate da se razvija svakodnevno.

  Evo nekoliko načine da poboljšate svoj vokabular:

  1. Rešavajte ukrštenice i osmosmerke

  Rubikon i Enigmatika su odličan način da se razonodite i naučite mnogo toga, a da i niste svesni da učite. Polja koja ne znate da popunite u jednom smeru, popunićete u drugom i doći do saznanja koja je reč tražena. Kroz igru ćete najbrže usvajati nove pojmove.

  1. Učite strani jezik

  Možda vam zvuči kontradiktorno ali mnogi jezici su ispreplitani sa drugim jezicima ili iz njih vode korene. Takođe kada uzmete rečnik nekog jezika u prevodima ćete pronaći mnogo naših reči i njihovih sinonima. Moderno doba je sa sobom dovelo korišćenje tuđica i modifikovanih stranih reči u naš govor. Stoga će vam biti lakše da razumete druge naročito kada je reč o stručnoj ili poslovnoj terminologiji.

  1. Putujte

  Za početak putujte po Srbiji. Svaki deo Srbije ima određeni dijalekt ili koristi određene stare reči koje su se u tom kraju održale. Isto je i sa regionom. Putovanjem po svetu ponovo ćete biti u kontaktu sa drugim kulturama i jezicima što će obogatiti vaš vokabular prvenstveno po pitanju opšte kulture i najnovijih trendova.

  1. Gledajte ili slušajte domaće programe

  Prvenstveno Javni servis. Radio Beograd ima odlične radio drame pomoću kojih možete čuti mnogo toga novog i utvrditi svoje znanje akcentovanja reči. Bitno je slušati igledati kvalitetne programe, na primer televizijske, na kojima rade dobri lektori. Obavezno pogledajte dokumentarne filmove o jeziku.

  1. Idite u pozorište

  Naročito kada su u pitanju predstave koje nisu modernizovane ili se izvode u izvornom obliku. Izvođenje književnih i dramskih klasika u Narodnom pozorištu je odličan način da u vaše uho uđu nove reči i da proširite svoja kulturološka saznanja ali i vokabular.

  1. Kvizovi

  Pratite poznate domaće kvizove, prvenstveno Poteru i Slagalicu, u kojima možete mnogo toga novog naučiti i obogatiti svoje poznavanje maternjeg jezika. Kako ne biste bili samo pasivni posmatrači, preuzmite neku od onlajn igara odnosno kvizova sa kojima ćete aktivno učestvovati u igrama znanja i neprestano učiti.

  1. Igrajte igre rečima

  Od ’Na slovo na slovo’ do ’Kaladonta’, dečije igre naizgled deluju naivno ali ukoliko imate dobrog suparnika svašta možete da naučite. Preporučuje se i igre kao što je Skarabej ili ’Vešala’ u kojima slažete slova i pravite rečenice.

  1. Čitajte

  Ovo nije neko otkrovenje, jednostavno, što više čitate, više se susrećete sa novim rečima koje polako usvajate. Da biste to učinili bitno je da čitate teme već ne čitate svakodnevno. Zađite u druge oblasti i žanrove. Sve vam je dostupnije nego ikada uz pomoć elektronskih čitača knjiga, interneta i onlajn knjižara.

  1. Detaljnije istražite o tome na internetu

  U zavisnosti od toga koji je jezik u pitanju možete pronaći aplikacije koje vam mogu pomoći ali i mnoge tekstove, užbenike i vežbe koje se preporučuju na internetu uz pomoć kojeg zaista možete napredovati u kojoj god sferi želite.

  [preporucene_vesti ids=”238009, 235032, 109751″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE