"99% hospitalizovanih nije vakcinisano, moraće da se POJAČAJU KONTROLE"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “99% hospitalizovanih nije vakcinisano, moraće da se POJAČAJU KONTROLE”

  Ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je nakon završetka sednice Kriznog štaba da je epidemiološka situacija u Srbiji poslednjih nedelja stabilna, ali da se u većini zemalja sveta beleži pogoršanje epidemiološke situacije.

  Ona napominje da pogoršanje jednim delom vezano i za pojavu novog soja koronavirusa (delta), ali da najvećim delom to i u vezi sa nedovoljnim obuhvatom vakcinacije.

  „Što se tiče naše zemlje još uvek je dosta povoljna epidemiološka situacija, ali poslenjih dana beležimo blagi porast obolelih. Činjenica je da je vreme godišnjih odmora, ali i da virus nije na odmoru, da je tu i to nam potvrđuju svakodnevno i novoinficirani i gotovo svakim danom neko od naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti“, kaže ministarka.

  U odnosu na broj hospitalizovanih preko 99% nije vakcinisano, a kada je broj umrlih osoba od koronavirusa, nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane što pokazuje koliko je značajna vakcinacija, ističe Kisić Tepavčević

  „Najveći deo sastanka je bio posvećen tome na koji način da se poveća obuhvat vakcinacije. Vakcinisano je 2.772.927 osoba barem jednom dozom, 2.642.507 je kompletno vakcinisano (49%). Ovaj procenat nije dovoljan ukoliko želimo da što spremniji dočekamo jesen i sezonu respiratornih infekcija“, kaže ona.

  Ministarka ističe da je posebno porazan podatak je da je svega 17,42% stanovnika Srbije 18 do 30 godina vakcinisano, što je manje nego svaki peti stanovnik u ovoj uzrasnoj grupi.

  Na pitanje o opuštanju kada je reč o nošenju maski u zatvorenom prostoru, prevozu, tržnim centrima i kršenju distance, ministarka kaže da će morati da se ponovo pojačaju kontrole.

  „Represivne mere i mere kažnjavanja nisu popularne, ali izgleda da su one u određenim situacijama jedini način da se poštuju mere. Na sednici je to i konstatovano i u narednom periodu imačemo pooštravanje kontrole“, rekla je Kisić Tepavčević.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE