Aerodrom BATAJNICA se više ne zove tako, od danas nosi ime HEROJA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aerodrom BATAJNICA se više ne zove tako, od danas nosi ime HEROJA

  Vojni aerodrom Batajnica ubuduće će se zvati Vojni aerodrom “Pukovnik – pilot Milenko Pavlović”, po čuvenom oficiru koji je stradao tokom NATO bombardovanja.

  Pilot Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, herojski je stradao braneći zemlju tokom NATO agresije 1999. godine. Poginuo je 4. maja 1999. godine u avionu “mig 29” nedaleko od rodnog grada Valjeva.

  Kako otkriva portal TangoSix, odluku o promeni imena doneo je Generalštab Vojske Srbije 6. juna i ona je već stupila na snagu.

  Država Srbija ga je odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

  Njegove kolege koje su bile s njim pre nego što je poleteo ispričale su da je Pavlović od svog zamenika, u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a, tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da bi sam poleteo.

  Tada je, rekli su, prišao avionu i rekao: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!”. Potom je izvukao iz kokpita mladog pilota i poleteo sam.

  Po njemu je nazvana ulica koja vodi do batajničkog aerodroma, dok je 101. lovačka eskadrila nazvala jedan lovac MiG-29 po njemu.

  Aerodrom Batajnica je najveći namenski vojni aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije.

  Izvor: Tangosix/B92

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE