AERS: Nismo dobili zahtev za POSKUPLJENJE struje - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  AERS: Nismo dobili zahtev za POSKUPLJENJE struje

  Agencija za energetiku Srbije saopštila je da joj nije dostavljen zahtev Elektroprivrede Strbije (EPS) za promenu cene struje.

  Prema pisanju Blica, Agencija za energetiku ovih dana trebalo bi da donese odluku o poskupljenju struje, jer je takav zahtev upućen tom telu.

  List je naveo da će od 1. septembra struja u Srbiji najverovatnije poskupeti od 7,7 do 7,9 odsto, jer je analiza, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce.

  Cene struje u Srbiji se formiraju na osnovu metodologije koju je donela Agencija za energetiku.

  “Energetski subjekti koji obavljaju regulisane energetske delatnosti obračunavaju regulisane cene i donose akt o cenama koji dostavljaju Agenciji na davanje saglasnosti. U postupku obrade zahteva za davanje saglasnosti na akt o cenama Agencija analizira dostavljene energetsko-tehničke i ekonomsko-finansijske podatke i dokumentaciju i utvrđuje da li su regulisane cene određene u skladu sa metodologijama”, rekli su za Betu u Agenciji.

  Poslednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9 odsto, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosečna cena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi.

  Prema pisanju Blica, cena struje u Srbiji je niža 7,2 odsto nego u Severnoj Makedoniji, 18,9 odsto nego u Bugarskoj, 24 odsto nego u Albaniji, dok je kilovat u Hrvatskoj skuplji 70,97 odsto, a u Sloveniji 120 odsto.

  https://www.bizlife.rs/biznis/energy-plus/poskupljuje-struja-2/

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE