Ako broj zaraženih poraste, MASKE će biti obavezne

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako broj zaraženih poraste, MASKE će biti obavezne

  Ukoliko broj zaraženih korona virusom počne naglo da raste od 18. maja, Vlada Srbije će uvesti strože kazne za nepoštovanje propisanih vanrednih mera.

  Oni koji ne budu nosili zaštitne maske rizikuju da plate kaznu od 20.000 dinara. Ovo predviđa Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kome nadležni mogu uvesti rigoroznije mere kako bi se obuzdala epidemija koronavirusa ukoliko ponovo bukne.

  Maske će biti obavezne u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, pa i u baštama restorana kada je zajedno više od dvoje ljudi. Onaj ko bude uporno odbijao da nosi zaštitu preko lica može biti kažnjen i do 150.000 dinara.

  Prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, ukoliko država donese uredbu da je nošenje maski obavezno, to će svi morati da poštuju, jer epidemija i dalje traje, a na snazi je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

  Svima onima koji ne budu imali masku komunalna policija će pisati kazne i za njih će biti nadležan sudija za prekršaje, objašnjava Radovanović, dodajući da će maske u tom slučaju morati da se nose i u kafićima, tržnim centrima, poštama, bankama, prodavnicama, u gradskom prevozu.

  Kako je propisano, predviđena kazna za fizičko lice koje ne postupi po naređenim merama ide od 20.000 do 150.000 dinara (član 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti).
  Kazne za preduzetnike je od 50 do 500 hiljada dinara, dok je kazna za odgovorno lice u zdravstvenoj ustanovi od 30 do 150 hiljada.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Moler sa sajtom

   Ista vest je objavljena 14.05 na raznim portalima i pričalo se na TV, da će maske možda biti obavezne u budućnosti, a 15.05 ujutru komunalci su napisali nekoliko kazni u Maxi diskontu jer su tvrdili da je 15.05 doneta mera obaveznog nošenja maski u marketima. Ovih 100eur narod neće ni videti na kraju, daće novac nazad državi.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE