"Ako danas niste platili RATU ZA POREZ, sutra ste već izbačeni iz reprograma"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ako danas niste platili RATU ZA POREZ, sutra ste već izbačeni iz reprograma”

  Rok za uplatu prve rate poreza i doprinosa za privrednike koji su prošle godine prihvatili pomoć države da im se odlože porezi i doprinosi na zarade zaposlenih za četiri meseca, dospeva danas, 10. februara.

  Poreska uprava u Srbiji upozorila je privrednike da će im se ako zakasne jedan dan, zaračunati ceo iznos duga sa kamatom.

  Šta to praktično znači i da li privrednici, od kojih su mnogi znatno pogođeni krizom, i ova obaveza im predstavlja dodatno opterećenje, imaju još neke opcije, objašnjava za BIZLife portal poreski stručnjak, direktor Kjigovodstva Knjiški moljac, Milan Trbojević.

  Ko ne plati danas, biće izbačen iz reprograma

  On navodi da će ako neko dan kasnije, odnosno 11. februara plati porez (ili još kasnije) biti izbačen iz reprograma i zadužen za ceo dug i kamatu.

  To je uobičajena praksa kod reprograma, takav je slučaj i sa redovnim reprogramima koji se odobravaju nevezano od ovog odlaganja poreza i doprinosa koje je bilo vanredno, pojašnjava Trbojević.

  Reč je o uobičajenoj proceduri i verovatno je to tako i softverski rešeno (što se procedura u Poreskoj upravi tiče), odnosno da se kada softver prepozna uplatu kasnije od roka plaćanja koje je naznačeno na rešenje, odmah to poništava i zadužuje za ceo iznos koji je bio podeljen na rate.

  „Kamata koja se obračunava na godišnjem nivou je 10 odsto plus referentna kamatna stopa NBS, a to je sada trenutno jedan odsto, tako da je ukupna kamatna stopa na godišnjem nivou 11 procenata i sama kamata se obračunava dnevno na osnovni dug, odnosno na iznos poreza i doprinosa. Nema više sistema kamata na kamatu, nego samo koliko je osnovni dug – na to se obračunava kamata“, ističe Trbojević.

  Imaju li privrednici neku drugu opciju?

  Kada je reč o tome da li privrednici imaju neko rešenje ili drugu, dodatnu opciju, Trbojević objašnjava da nažalost, nemaju već će biti zaduženi i plaćaće kamatu.

  „Jedino što tu može biti je da je će možda Poreska uprava imati sluha pa prećutno neće blokirati račune onih koji duguju, ali to je samo moja interpretacija koja se pod velikim Možda ostvari. Nažalost za ovakvu moju tvrdnju nema zakonskog utemeljenja pa je ovo baš pod velikim Možda“, precizira.

  Upitan da li postoji mogućnost da privrednici zatraže neko novo odlaganje ili otpis i koja bi procedura bila za to, Trbojević kaže da postoji redovni reprogram koji se odobrava na maksimum 60 rata i u kome se otpisuje 50 odsto kamate.

  On je manje povoljan nego ovaj reprogram, ali isti je princip, ukoliko se ne plati rata, bićete izbačeni iz reprograma i biće zaračunata kompletna kamate koja je otpisana i nova koje je trebalo da bude zaračunata.

  Jedno od rešenja je i kredit

  Trbojević podseća privrednike da još uvek postoje krediti Fonda za razvoj koji mogu služiti kao pomoć i jedna od namena je to da se plate obaveze za poreze i doprinose.

  Takođe postoje povoljni krediti kod banka koje bi mogli da iskoriste.

  „Tu postoji i grejs period, odnosno period neplaćanja pa je to povoljno. Svakako najbolji savet prirednicima je da vide šta će sa svojim biznisom zato što je svako odlaganje obaveza u budućnost i sačekaće ih sigurno pre ili kasnije“, dodaje sagovornik BIZLife portala.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE