Ako im ovo uspe, postaće prva "NO SMOKING" država

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako im ovo uspe, postaće prva “NO SMOKING” država

  Novi Zeland trenutno razmatra niz predloga usmerenih na uklanjanje pušenja u zemlji, uključujući radikalnu inicijativu koja bi zabranila prodaju duvana celoj generaciji.

  Prema nacionalnom Akcionom planu za pušenje bez pušenja Aotearoa 2025, Novi Zeland se nada da će postepeno povećavati zakonsku starost za pušenje i na kraju zabraniti prodaju cigareta svima rođenim posle 2004.

  Inicijativa takođe poziva na značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duvanu i postavlja ograničenja na gde se cigarete mogu prodati. Vlada bi takođe odredila minimalnu cenu za sve duvanske proizvode.

  Kao što naziv plana sugeriše, cilj je postupno ukidanje upotrebe duvana u zemlji tokom narednih nekoliko godina, stvarajući Novi Zeland bez pušenja do 2025.

  Ministarstvo zdravlja zemlje objasnilo je da, iako je stopa pušenja u prošlosti opala decenije, “još mnogo posla treba da se uradi”, posebno na smanjenju upotrebe duvana među “Maorima, pacifičkim narodima i onima koji žive u našim najugroženijim zajednicama”.

  Novozelanđani su pozvani da “pruže povratne informacije” o akcionom planu. Stanovnici će moći do 31. maja da podele svoja razmišljanja o tom pitanju pre nego što uđe u sledeću fazu postajanja zakonom.

  Pomoćnica ministra zdravlja Ajša Veral rekla je da oko 4.500 Novozelanđana svake godine umre od bolesti povezanih sa duvanom i da je vlada posvećena “ubrzanom napretku” u svojoj borbi protiv pušenja.

  “Potreban nam je novi pristup…Kao i obično, bez programa za kontrolu duvana neće nas tamo dovesti”, tvrdila je Veralova.

  Iako su neke inicijative pozdravile inicijativu, ona nije bez kritičara. Neki su upozorili da bi ograničavanje prodaje duvana bankrotiralo vlasnike prodavnica.

  Ograničenja bi takođe mogla podstaći neregulisano crno tržište duvanskih proizvoda. Vlada je čak priznala da se količina duvanskih proizvoda prošvercovanih u zemlju “znatno povećala” poslednjih godina.

  Izvor: Kurir

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE