Alarmantno: Korona trajno "ZATVARA" svaki osmi muzej?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Alarmantno: Korona trajno “ZATVARA” svaki osmi muzej?

  U većini država sveta muzeji polako počinju da se otvaraju, nakon što se krenulo sa ublažavanjem restriktivnih mera zbog pandemije koronavirusa, ali stručnjaci upozoravaju da je dugotrajno zatvaranje ostavilo posledice i da će, na svetskom novou, svaki osmi muzej ostati trajno zatvoren.

  U studiji koju su izradili Unesko i Međunarodni savet muzeja ukazuje se da je 90 odsto muzeja na svetu, odnosno oko 85.000 tih institucija, moralo da bude zatvoreno zbog pandemije.

  Taj podatak je alarmantan, rekao je za AP pomoćnik generalnog direktora Unesko za kulturu Ernesto Otone, dodavši da je pademija podjednako pogodila velike i male muzeje, bez obzira iz koje oblasti su im eksponati.

  “Manjim muzejima koji su zatvoreni mesecima i u tom periodu nisu imali nikakve prihode preti trajno zatvaranje, jer sada nemaju sredstava neophodnih da zadovolje nove standarde u održavanju fizičke distance posetilaca i svih ostalih zahteva epidemiologa”, kazao je Otone.

  U studiji Uneska i ICOM navodi se da skoro 13 odsto muzeja u svetu više neće biti otvoreno, pri čemu su u mnogo većem riziku oni iz siromašnih zemalja, ali situacija nije ružičasta ni u bogatim državama.

  Organizacije evropskih muzeja navodi da su veliki muzeji u turističkim metropolama kao što su Pariz, Amesterdam ili Beč u vreme pandemije izgubili do 80 odsto prihoda, što se meri u stotinama hiljada evra na sedmičnom nivou.

  Otone je naveo da je posebno teška situacija u Latinskoj Americi, gde je sada zatvoreno 99,4 odsto muzeja.

  “Prvi put u istoriji se dešava da su na jednom kontinentu zatvoreni praktično svi muzeji, a za mnoge od njih biće teško da se oporave od krize”, kazao je Otone.

  On upozorava da samo otvaranje muzeja neće značiti previše ukoliko ne dođe do oživljavanja turizma na svetskom nivou, jer bez turista muzeji praktično ne mogu da se izdržavaju.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE