ALIMS: U Srbiji nijedan slučaj SPORNE REAKCIJE na vakcinu AstraZeneke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ALIMS: U Srbiji nijedan slučaj SPORNE REAKCIJE na vakcinu AstraZeneke

  Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je da nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine AstraZeneka u Srbiji.

  Prema podacima kojima ovo nacionalno regulatorno telo raspolaže, nijedan slučaj embolijskih i trombotičkih neželjenih događaja nije prijavljen Agenciji do sada na AstraZeneku na teritoriji Srbije.

  Kako se navodi u saopštenju na sajtu ALIMS, Agencija je upoznata i pažljivo prati situaciju u drugim državama i na nivou EU, ali takođe prati i preporuke Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje govore u prilog nastavku vakcinacije.

  Agencija dodatno apeluje na zdravstvene radnike, kao i građane, da prijavljuju neželjene reakcije na vakcine, ali i na sve ostale lekove, kako se time doprinosi boljoj zaštiti zdravlja svih nas.

  Agenciji je, kako su naveli, do 17. marta 2021. godine prijavljeno ukupno 74 slučaja neželjenih reakcija na AstraZeneka (COVISHIELD) vakcinu protiv COVID-19.

  “Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva 16 je medicinski potvrđeno i prijavljeno od strane zdravstvenih radnika, dok su 58 slučajeva prijavili pacijenti. Najveći broj zabeleženih neželjenih reakcija su očekivane reakcije koje se ispoljavaju nakon primene bilo koje vakcine protiv COVID-19, i odnose se na lokalne reakcije, poput bola, otoka i crvenila na mestu primene vakcine, zatim sistemske reakcije kao što su povišena telesna temperatura, bol u mišićima, bol u zglobovima, jeza, malaksalost/slabost, glavobolja i mučnina.

  “Naglašavamo da nijedan slučaj embolijskih i trombotičkih neželjenih događaja nije prijavljen Agenciji do sada na AstraZeneka (COVISHIELD) vakcinu protiv COVID-19 na teritoriji Republike Srbije”, kažu iz ALIMS.

  Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon pozvao je Agenciju za lekove i medicinska sredstva da kaže građanima o čemu se radi s vakcinom AstraZeneka.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE