Američki portal: SAD najmoćnije u svetu, Srbija u regionu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američki portal: SAD najmoćnije u svetu, Srbija u regionu

  Srbija se našla na 52. mestu najmoćnijih država, 23 mesta ispred Hrvatske, na listi koju predvode Sjedinjene Države, objavio je američki portal “U.S. News & World Report”.

  Portal, poznat po kontroverznim popisima najboljih koledža i bolnica, u okviru rang-liste najboljih zemalja, objavio je i spisak najmoćnijih država na osnovu pet odrednica – vođa, ekonomski uticaj, politički uticaj, međunarodni savezi i snaga vojske.

  Redosled prvih devet najsnažnijih zemalja isti je kao i prošle godine. Na prvom mestu su SAD, opisane kao najveća ekonomija na svetu i zemlja s najvećom vojnom silom.

  Slede Rusija i Kina, koje su takođe u vrhu po potrošnji na vojsku. Zatim su tu evropske sile – Nemačka, Velika Britanija, Francuska.

  Na sedmom mestu je Japan, a slede ga Izrael, Saudijska Arabija i Južna Koreja, koja je skočila s prošlogodišnjeg 11. mesta.

  “Srbija je mala zemlja u centralno-jugoistočnoj Evropi, čija je istorija pregled evropskih ratova još od srednjeg veka. Savremena Srbija odražava nejasnoće i kontradikcije moderne Evrope – kulturno bogata, ekonomski relativno razvijena, ali i opterećena regionalnim rivalitetima i etničkim tenzijama”, piše ovaj portal o Srbiji.

  Od naših suseda Rumunija je na 70. mestu, Mađarska na 71, Bugarska na 73. i Hrvatska na 75. mestu.

  Ovu vest preneli su i portali u regionu, u kome ističu da je Srbija daleko ispred Hrvatske.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE