Ana Mirković, DCI: Za definisanje strategije važno je da znamo "naše ljude"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ana Mirković, DCI: Za definisanje strategije važno je da znamo “naše ljude”

  Ana Mirković je pre sedam godina, zajedno sa Borisom Trivanom, osnovala Digital Communications Institute, koji je partner Instituta za digitalni marketing iz Irske i na svim programima instituta Ana predaje “Strategiju i planiranje”. Kaže da je na ovu temu već mnogo toga rečeno, ali da je poslednjih godina jedna od najfrekventnije pominjanih strategija – upravo strategija u digitalnom marketingu.

  Kako se Webiz edukacija u Subotici, od 15. do 17. novembra bavi digitalnim marketingom, Ana Mirković je bila logičan izbor za predavača na ovom događaju. U okviru svog predavanja ona će posetiocima pružiti potpun metodološki okvir definisanja funkcionalne strategije digitalnog marketinga.

  Kako je komunikacija od svakognevnog alata postala i deo vaše karijere?

  Na prvoj godini studija psihologije sam, u okviru predmeta Opšta psihologija I, slušala komunikaciju i mnogo mi se dopala priča o tome na koji način svako od nas prima neku informaciju, kako je obrađuje i na nju reaguje i zašto svaki čovek može imati (i ima) specifičan način reagovanja na isti stimulus. U podneblju u kom se komunikacija uči na svega nekoliko fakulteta, dok istraživanja pokazuju da je za uspeh u našoj karijeri 5 odsto zaslužno obrazovanje, 15 odsto stečeno iskustvo, a 80 odsto uspešna komunikacija onoga što znamo i što smo prethodnim radom stekli, izazov bavljenja ovom temom je još veći.

  U eri koju nazivamo digitalnim dobom, sve se brzo menja, ali se najviše menja komunikacija, a kao posledica toga i naša percepcija i ponašanje. Način na koji šaljemo i primamo poruke, kreiramo odnose sa ljudima, brendovima, kompanijama, način na koji tražimo poslove, biramo destinacije za putovanja, gledamo/slušamo/čitamo tradicionalne medije – sve se iz dana u dan menja. Meni je praćenje tih promena veoma zanimljivo, način adaptacije na novonastalu situaciju je fantastičan, a pokušaji da predvidimo kuda nas ove promene vode je nešto što mene potpuno fascinira.

  U kojoj meri znanja sa studija psihologije primenjujete u proučavanju digitalnog marketinga?

  Jedan od prvih slajdova modula Strategija i planiranje u digitalnom marketingu (program Certified Digital Marketing Professional, Digital Marketing Institue, Dablin) sadrži samo jednu rečenicu koja glasi: Ključni temelj digitalne strategije je da se ona prvenstveno odnosi na razumevanje vaše publike, njihovog ponašanja i kako možete razviti novi oblik ponašanja koji uključuje vaš brend, proizvod ili uslugu. Dakle, digitalni marketing je priča o ljudima, njihovim potrebama, problemima, zahtevima, željama i vrednostima, a na nama je da iskoristimo digitalne medije i kanale komunikacije da ih upoznamo, saznamo čemu teže i šta žele i da im pomognemo da te težnje i želje i ostvare.

  Psihološko znanje je divna osnova za svaki oblik komunikacije – verbalni, neverbalni, pisani, a naročito digitalni. Digitalna komunikacija mora biti personalizovana, svrsishodna, neuznemiravajuća i da se bazira na slanju prave poruke pravoj osobi u potpuno pravo vreme i preko pravog kanala i tu ne sme biti kompromisa. Svaka strategija digitalnog marketinga mora biti fokusirana na ljude i mislim da nije potrebno dodatno naglašavati koliko mi u tome pomaže poznavanje psihologije.

  Sedam godina na Digital Communications Institutu radite na obrazovanju profesionalaca na polju digitalne komunikacije i marketinga. Koliko se sadržaj vaših kurseva menjao tokom godina u skladu sa menjanjem trendova i napretkom tehnologija?

  Pošto je digitalni marketing jedna živa stvar, menja se iz dana u dan, prateći razvoj tehnologije i promene u percepciji i ponašanju korisnika, neophodno je i programe prilagođavati novim trendovima. Institut za digitalni marketing ima svoj nadzorni odbor koji čine svi oni koji su na izvoru informacija o ponašanju i potrebama ljudi danas, a to su predstavnici industrije Facebook, LinkedIn, Google, Twitter, IBM, Microsoft, IAB, i upravo oni u skladu sa saznanjima donose odluke o razvoju programa. Za sedam godina koliko sprovodimo programe DMI na Balkanu, program je prošao 8 potpunih i 8 manjih unapređenja.

  Ko se sve može prijaviti na konkurs za stipendiju “Boris Trivan” koju dodeljuje DCI i šta ona omogućava?

  Stipendija “Boris Trivan” namenjena je svim mladim ljudima na početku karijere, onima koji su nedavno diplomirali ili su na završnoj godini fakulteta. Naša ideja je da konkurs za stipendiju otvaramo svake godine na dan Borisovog odlaska, 25. oktobra, a stipendiju ćemo dodeljivati na dan njegovog rođenja, 16. januara. Trenutno nam je otvoren konkurs za izbor drugog stipendiste, a svi kandidati mogu poslati svoje prijave do 01. decembra. Stipendija “Boris Trivan” omogućava slušanje svih programa našeg instituta (Certified Digital Marketing Professional, GDPR i zaštita podataka o ličnosti, Blockchain technology: Principles and applications, Programmatic Advertising Course i drugi) i polaganje ispita za međunarodno priznate sertifikate.

  Šta će posetioci Webiz edukacije saznati na vašem predavanju u Subotici

  Dobiće metodološki okvir definisanja funkcionalne strategije digitalnog marketinga. Pričaćemo o principima digitalnog marketinga, korisničkom putovanju i različitim nivoima povezanosti korisnika sa našim brendom/kompanijom, koji su adekvatni kanali komunikacije na svakom nivou, kako da pravimo psihološke profile naših korisnika i kako planirati ceo proces smisleno, na način da nam pomaže da stignemo do definisanih ciljeva. A pričaćemo i o ciljevima koji moraju biti SMART u digitalnom marketing da bismo u svakom trenutku znali da li idemo u dobrom smeru i gde i šta treba menjati da bismo stigli do uspeha.

  Svi govore o važnosti strategije i planiranja. Koji su preduslovi za definisanje jasne strategije?

  Kao i u svakoj drugoj strategiji, važno je da znamo šta želimo da postignemo, a onda nam se otvara nekoliko pitanja: šta treba da uradimo da bismo došli do ciljeva, kako (na koji način) teba postaviti plan, zašto je to što radimo važno našim korisnicima i koji benefit im daje. Potom se, sledi nova grupa pitanja: ko je naša ciljna grupa (demografska, psihografska i bihejvioralna analiza), na kojim kanalima digitalne komunikacije provode vreme i u koju svrhu, u koje vreme su najaktivniji i šta je fokus njihovih aktivnosti. Kada znamo “naše” ljude i sve o njihovom ponašanju na internetu, sledi pravljenje mini strategija za svaki segment/kanal digitalne komunikacije (Content, Social Media, SEO, PPC, Email, Display…).

  Zbog čega su važni 3I principi?

  3I principi digitalnog marketinga su važni jer nas stalno podsećaju na to koliko je fleksibilnost i otvorenost važna u ovom poslu. Prvi princip je Initiate i odnosi se na slušanje naših korisnika, ali ne samo da bismo ih čuli, već da bismo ih potpuno razumeli, jer ako ih razumemo – možemo da kreiramo odnos koji će, potencijalno voditi ka jednoj vezi iz koje će se kreirati poverenje i lojalnost. Drugi princip je Iterate, a on znači reagovanje u odnosu na podatke koje dobijemo slušanjem naših korisnika i fino menjanje komunikacije u svrhu dolaženja do harmonije u odnosu. Treći princip je Integrate, a odnosi se na integraciju komunikacije na svim digitalnim i tradicionalnim kanalima. Nema spamovanja korisnika istim sadržajem sa svih kanala, već se mora voditi računa o prirodi medija, a poruka adaptirati u skladu sa tim specifičnostima.

  Kako da znamo koji su pravi kanali komunikacije  za naš brend?

  Početak je uvek rezervisan za istraživanja. Analiziramo nastup konkurencije, ponašanje naših korisnika na različitim kanalima digitalne komunikacije, analiziramo uspešnost na svakom od njih i krećemo u kampanju sa idejom da pružamo relevantne informacije našem korisniku. U svakom trenutku pratimo analitiku i trudimo se da razumemo naše korisnike, vidimo šta im se dopada, a šta ne, kao i koji kanal jeste pravi za komunikaciju sa njima (Initiate princip). U skaldu sa pokazateljima – iteriramo strategiju i menjamo taktiku (Iterate princip digitalne komunikacije). I tako u nedogled, tragajući za pravim porukama, pravim tonom komunikacije, pravim sadržajem i pravom frekvencom objava, pravim vremenom i pravim kanalima.

  Za više informacija o Webiz edukaciji u Subotici, predavanju Ane Mirković ali i predavanjima preostalih dvadesetak predavača na temu digitalnog marketinga posetite sajt webiz.me. Prijave se uskoro zatvaraju, pa svoje mesto na edukaciji obezbedite na vreme.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE