APEL IZ GRČKE i YUTA: Ukinuti PCR test za decu ili bar sniziti cenu sa 9.000 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  APEL IZ GRČKE i YUTA: Ukinuti PCR test za decu ili bar sniziti cenu sa 9.000 RSD

  Ljubitelji Grčke i ugostitelji koji se bave izdavanjem smeštaja apelovali su na vlasti u toj zemlji, ali i u Srbiji da relaksiraju mere koje se odnose na PCR testiranje, jer to zadaje velike troškove porodicama koje bi želele da letuju u toj zemlji.

  U postu na stranici Grčka info, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, od grčkih vlasti zatražili su da ukinu obavezno PCR testiranje za decu mlađu od 12 godina, koje u Srbiji košta 9.000 dinara, ističući da je za mnoge višečlane porodice to veliki izdatak koji nisu u mogućnosti da ga priušte, a želeli bi da idu na more.

  Za ulazak u Grčku deca starija od pet godina moraju da urade obavezan PCR test koji u Srbiji košta 9.000 dinara.

  “Nažalost mnogo porodica (pa čak i one koje su spremne da urade test za decu) nema finansijske mogućnosti da to i plati. Porodica koja ima dvoje dece preko pet godina starosti treba samo za testove da izdvoji 155 evra dok oni koji imaju troje dece čak 230 evra”, navodi se na Fejsbuk stranici Grčka info.

  Ističe se da je to previše i da mnogi roditelji to ne mogu da priušte.

  YUTA traži niže cene PCR testova

  Nacionalna asocijacija turističkih agencija Juta (Yuta) je upravo zbog toga pre nekoliko dana Kriznom štabu uputila inicijativu da se snizi cena PCR testova u Srbiji.

  Zbog jeftinijeg PCR testa u Severnoj Makedoniji, mnogi srpski turisti koji putuju u Grčku, odlučuju da se testiraju tamo, gde test u laboratorijama košta 35 evra.

  Prilikom ulaska u Grčku važno je da je test validan 72 sata.

  Direktor Jute Aleksandar Seničić, rekao je za BIZLife portal da su predstavnici asocijacije zahtevali da se omogući besplatno testiranje za decu čiji su roditelji vakcinisani, što bi mogao da bude još jedan motiv za vakcinaciju.

  Za decu do 12 ili 14 godina besplatan test

  „Naš predlog upućen Kriznom štabu je da se deci do 12 ili 14 omogući besplatno testiranje ukoliko su roditelji vakcinisani, a drugi predlog je da se mladima od 16 do 30 godina koji nisu mnogo zastupljeni u imunizaciji omoguće vaučeri za putovanje od 50 evra ukoliko se vakcinišu. Država bi mogla da sufinansira vaučere sa 30 evra, a agencije sa 20 evra“, napominje Seničić.

  Navodi da od Kriznog štaba još čekaju odgovore u vezi toga, odnosno da li će taj predlog biti prihvaćen.

  Beograd, 17.02.2016. – Konferencija za novinare o novom sistemu zastite putnika, Medjunarodnom sajmu turizma i letnjoj turistickoj sezoni. oderzana je danas u prostorijama Nacionalne asocijacijie turistickih agencija – YUTA u Beogradu. Na fotografiji direktor YUTA-e Aleksandar Senicic, (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

  Seničić navodi da očekuje da se granica za decu pomeri, jer za sada u Grčku samo oni do pet godina mogu da uđu zemlju bez bilo kakvog testa ukoliko su u pratnji odraslih koji su vakcinisani.

  Kipar je tu granicu pomerio na 12 godina, pa bi u Grčkoj ta granica takođe mogla da se pomeri na 10 ili 12 godina, navodi Seničić.

  On je rekao da se očekuje da Grčka uskoro tokom ovog meseca  omogući priznavanje zelenog sertifikata u kome će biti svi podaci o tome da li je neko vakcinisan ili preležao i bolest i kakvi su rezultati testa ukoliko je rađen.

  U Egipat i Tunis samo sa negativnim PCR testom

  Seničić kaže da je osim za Grčku veliko interesovanje ove godine i za Crnu Goru u kojoj su ove godine niže cene, ali i za Tursku.

  Turska odnedavno priznaje sertifikat o vakcinaciji, a pomerena je i granica za decu, tako sada svi do 18 godina ukoliko su u pratnji odraslih koji su vakcinisani mogu da uđu u ovu zemlju bez PCR testa, objašnjava Seničić.

  Naveo je i da naši građani bez bilo kakvih potvrda i posebnih uslova mogu da putuju u Albaniju, Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju, a da je za Hrvatsku potrebna  potvrda o vakcinaciji, negativan antigenski test ili negativan PCR test.

  Seničić ukazuje da je probem i što je usled situacije sa korona virusom veliki broj turističkih radnika ostao bez posla pa je nešto složenije organizovati posao u poslovnicama, a teško je i naći nove radnike.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE