Apeli privredi da se ZAPOSLENI VAKCINIŠU: Hoće li pelcovanje biti OBAVEZNO?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apeli privredi da se ZAPOSLENI VAKCINIŠU: Hoće li pelcovanje biti OBAVEZNO?

  Vakcinacija građana protiv korona virusa počela je prošle nedelje, a iako je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana lista bolesti, kao i osobe za koje je  imunizacija obavezna, ostaje da se vidi kako će se u praksi u narednom periodu taj proces sprovesti.

  Budući da se polako moramo vraćati realnom životu, ali i povratku u radne kolektive, opravdano se nametnulo pitanje i da li će imunizacija biti razmatrana i kao jedna od opcija da se spreči cirkulacija virusa u kompanijama i na taj način uticati na to da se sačuva ekonomija.

  Ove nedelje planiran je početak vakcinacije prosvetnih radnika, a i u nekim drugim radnim organizacijama počelo je anketiranje radnika da li žele da prime vakcinu budući da poslodavac može da ih obezbedi.

  Ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković apelovala je danas na građane da se vakcinišu protiv korona virusa jer je, kako je navela, pored zdravlja gradjana važno da sačuvamo privredu .

  Prema njenim rečima važno je da se vakcinišu svi privrednici i zaposleni u privredi, jer oni na taj način ne štite samo sebe, već i svoje porodice i kolege sa kojima rade.

  I Privredna komora Srbije pozvala je danas privrednike i njihove zaposlene da iskažu interesovanje za vakcinaciju protiv kovida-19, posredstvom portala eUprava ili kol centra: 0800 222 334.

  Predsednik PKS, Marko Čadež, u apelu upućenom privrednicima rekao je i da će PKS, u komunikaciji sa državnim organima i institucijama zdravstvenog sistema nadležnim za sprovođenje imunizacije, podržati inicijativu velikog broja vlasnika i menadžera kompanija koji se poslednjih dana obraćaju Komori, da se nađe način kako bi se, osim pririoritenih kategorija građana, što više zaposlenih u privredi Srbije vakcinisalo.

  A šta o tome misle stručnjaci, poslodvaci, sindikati?

  Kada je reč o tome da li bi poslodavci mogli od radnika u narednom periodu da očekuju da se vakcinišu protiv kovida, odnosno da ih na neki način obavežu na to i od čega bi to moglo da zavisi Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku smatra da će sve zavisiti od okvira koje za vakcinaciju propiše država.

  “Za poslodavce koji moraju da organizuju rad zaposlenih u kancelarijama i fabrikama i vakcinacija zaposlenih može da bude dobro rešenje, ali proveru da li neko može da primi vakcinu ili ne ipak moraju obaviti lekari, na osnovu zdravstvenog stanja i istorije bolesti svakog pojedinca”, kaže Rajić.

  Sagovornik BIZLife portala kaže da treba računati i na to da može da se desi da će poslodavci prilikom izbora nezaposlenih  koje treba da prime na posao postavljati i pitanje da li su vakcinisani i da će možda dati prednost onima koji odgovore potvrdno, jer to smanjuje rizik od prenosa virusa unutar radnog kolektiva.

  U Uniji poslodavaca Srbije ističu da je bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih i svih drugih osoba sa kojima oni dolaze u kontakt svakako na prvom mestu, i da su poslodavci od početka epidemije preduzeli odgovarajuće korake u skladu sa zakonom i svojim poslovnim aktima, što je, takođe izvazvalo i značajne neplanirane troškove.

  Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, propisana lista bolesti za koje je imunizacija obavezna, ali i osoba koja podležu ovoj obavezi. Iz tog i srodnih propisa, proizilazi da je vakcinacija ustanovljena ne samo u pojedinačnom, već i u opštem interesu, podseća rukovodilac Sektora za opšte, pravne i poslove ljudskih resursa Svetlana Budimčević.

  Vakcinu sigurno treba da dobiju oni koji su po zakonu obavezni, odnosno oni koji su „u prvim redovima“, poput osoba zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, negovatelja i to naročito onih iz domova za stare, pripadnika službi bezbednosti, vojske, policije, zaposlenih u esencijalnim javnim službama, ali takođe i ranjive kategorije – stariji, osobe koje boluju od hroničnih bolesti.

  „Treba se držati one hronologije kako to smatraju stručnjaci. Za sve ostale kategorije, vakcina nije obavezna, ali je preporučena, i koliko mi imamo saznanja, zvaničnici za sada nisu razmatrali ograničenja za one koji eventualno ne žele da ih prime. Iz svega ovog sledi da bi insistranje poslodavaca na obaveznoj imunizaciji za lica za koja za to ne postoji pravni osnov predstavljalo vid diskriminacije“, pojašnjava sagovornica.

  Ipak, kaže, pravila mogu da budu malo modifikovana zbog specifičnosti virusa i ukoliko u budućnosti dođe do njegovog daljeg širenja na globalnom, a samim tim i nacionalnom nivou.

  „Razvoj situacije, će svakako diktirati i eventualnu dalju zakonsku intervenciju, odnosno širenje kruga lica za koja bi se preporučila vakcinacija“, očekuje Budimčević.

  Unija poslodavaca Srbije, je u stalnom kontaktu sa državnim i lokalnim institucijama i organima u cilju da se nađe balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanja ekonomije, koji je preduslov da imamo veća finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku opreme i medicinskih sredstava, kako bi se izborili sa ovim opakim neprijateljem, ističu u Uniji.

  Eventualna opcija u kojoj bi ompanije finansirale vakcinaciju za zaposlene za sada nije u opticaju – kako zbog toga što za većinu stanovništva ne postoji zakonska obaveza vakcinacije, ali takođe i zbog toga što nema dela privrede koji nije pogođen krizom, pa bi finansiranje ovog procesa bilo dodatno opterećenje za većinu kompanija.

  „Ostaje mogućnost, da bi recimo poslodavci, koji se bave esencijalnim delatnostima, koji po prirodi posla rade sa strankama, kao i oni sa velikim brojem zaposlenih za koje je donekle teško primeniti neke od preventivnih mera i preporuka poput odgovarajućeg odstojanja, drugačijeg režima rada, organizacije radnog vremena i slično, mogli uz poštovanje zakona obaviti neku vrstu ankete  među zaposlenima i u dogovoru sa zdravstvenim službama, uz obezbeđenje adekvatnih uslova, organizovati vakcinaciju zainteresovanih zaposlenih“, navodi sagovornica BIZLife portala.

  Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić smatra da bi u narednom periodu  moglo da se očekuje da će poslodavci nastojati u tome da se radnici vakcinišu kako bi se na taj način osigurali i zaštitili od širenja bolesti.

  Takođe, njeno viđenje je da će vakcinacija biti važna i u ostalim segmentima života, recimo prilikom putovanja, ali i drugih aktivnosti, a ne samo radnom mestu.

  Njen kolega iz UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković kaže da ostaje da se vidi kako će se odvijati proces imunizacije, ali da bi bilo važno da se na listu prioriteta stave najpre zdravstveni radnici, kao i stariji.

  „Bilo bi u redu  da se vodi računa o esencijalnim delatnostima koji moraju više da budu izloženi rizicima, jer jedno smo mi koji možemo da laptopišemo od kuće a drugo osobe koje zbog prirode posla ne mogu da rade od kuće, poput recimo zaposlenih u trgovini, industriji, oni koji moraju da budu na terenu, oni bi takođe trebalo da budu na listi prioriteta ako je cilj da se sačuva ekonomija“, kaže Stojiljković.

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE