Sem Fabrici sa novom ministarkom privrede o novoj pomoći EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sem Fabrici sa novom ministarkom privrede o novoj pomoći EU

  Ministarka privrede Anđelka Atanasković i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici razgovarali su o prioritetima i evropskim integracijama Ministarstva, kao i o postojećoj saradnji sa EU.

  Atanasković je predstavila privredna kretanja i mere Vlade Srbije i Ministarstva privrede koje se preduzimaju za ublažavanje negativnih posledica pandemije KOVID -19 po srpsku privredu i zahvalila se na značajnoj pomoći koju EU pruža Srbiji tokom pandemije.

  Navela je da su prioriteti Ministarstva privrede dalje unapređenje poslovnog okruženja, povećanje investicija, završetak procesa privatizacije, nastavak reformi u oblasti državnog vlasništva, kao i razvoj ženskog i omladinskog preduzetništva. Ministarka je istakla da će navedene aktivnosti dati dodatni podstrek celokupnom procesu evropskih integracija Srbije.

  „Drago mi je što Evropska komisija prepoznaje značajan doprinos koji Ministarstvo privrede daje procesu evropskih integracija Srbije, što je i konstatovala u svom poslednjem Izveštaju, gde se posebno pohvaljuje napredak u ekonomskim reformama i ekonomskim poglavljima“, rekla je ministarka Atanasković.

  Ambasador je čestitao ministarki na imenovanju i podsetio na mere koje je preduzela EU kao podršku privredi Srbije za ublažavanje uticaja Kovida, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća i izneo glavne elemente Ekonomsko-investicionog plana za pospešivanje dugoročnog oporavka i privrednog rasta u regionu, zelene i digitalne tranzicije i regionalne saradnje.

  Fabrici je izrazio uvažavanje za set prioriteta ministarke Atanasković, posebno napominjući potrebu za napretkom u domenu privatizacije, poslovnog okruženja i reformama ekonomskog upravljanja.

  On je ponovio da je EU spremna da nastavi da podržava Vladu Srbije i Ministarstvo u daljem privrednom rastu – posebno kroz predviđeno uspostavljanje platforme za koordinaciju reformi u poslovnom okruženju. Ta platforma će se podržati kroz nov projekat koji finansira EU sa budžetom od 8 miliona evra, a koji će takođe doprineti pojednostavljenju i digitalizaciji usluga koje država pruža poslovnom sektoru.

  EU je najveći donator i trgovinski partner Srbije i naša IPA pomoć igra važnu ulogu u podržavanju MSP. Dostupni mehanizmi podrške obuhvataju podršku poslovnim savetodavnim uslugama koje se nude privatnom sektoru, kao i obezbeđivanje nekoliko mehanizama finansijske podrške za MSP poput zajmova, finansiranje akcijskim kapitalom, inovacionih fondova i garancija za zajmove kroz Program za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana. Takođe, planiramo da potpišemo ugovor o bespovratnoj pomoći od 11 miliona evra sa Razvojnom agencijom Srbije, sa ciljem pružanja podrške ovom sektoru da prevaziđe tehnološki jaz i unapredi opremu radi savremenije proizvodnje, proširenja kapaciteta, otvaranja novih radnih mesta i bolje konkurentnosti na tržištu. Ovaj projekat koji finansira EU će pomoći da se stvore uslovi za veći rast i konkurentnost privrede“, zaključio je ambasador Fabrici.

  Ministarka i ambasador su razgovarali o Programu ekonomskih reformi (ERP) i važnoj ulozi Ministarstva privrede u izradi narednog ERP koji će biti predstavljen Evropskoj komisiji u januaru 2021.

  Dogovorene su smernice za nastavak saradnje Ministarstva privrede i Delegacije EU u Srbiji na sprovođenju strukturnih reformi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: EU info

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE