Auto-gigant produžava RODITELJSKO ODSUSTVO i očevima na 6 meseci

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Auto-gigant produžava RODITELJSKO ODSUSTVO i očevima na 6 meseci

  Švedski proizvođač automobila Volvo svim svojim zaposlenima širom sveta povećava plaćeno roditeljsko odsustvo na 24 nedelje, nezavisno od pola.

  Volvo novopečenim majkama trenutno nudi šest meseci plaćenog odsustva, ali poštuje lokalne propise za očeve.

  Prema novoj politici koja je stupila na snagu 1. aprila, svi zaposleni koji rade u kompaniji najmanje godinu dana, uključujući radnike u fabrici, mogu da uzmu roditeljsko odsustvo u trajanju od 24 nedelje tokom kog će dobijati 80 odsto plate.

  Program obuhvata sve kategorije roditeljstva, rođenu ili usvojenu decu ili surogat roditeljstvo. Pravo na ovu vrstu odsustva imaju i roditelji u istopolnim brakovima.

  Švedska je jedna od retkih zemalja koja već nudi odsustvo po zakonu za oba roditelja.

  Iako je izdašno roditeljsko odsustvo uobičajeno među švedskim kompanijama, Volvo će proširiti politiku na svoju globalnu radnu snagu, uključujući zaposlene u SAD-u i Kini.

  „Neke zemlje ne nude nikakvo plaćeno odsustvo budućim roditeljima ili isključuju određene grupe roditelja – ovo drugo posebno važi za očeve“, navodi se u saopštenju kompanije.

  Otprilike trećina viših menadžera kompanije Volvo trenutno su žene. Kompanija teži da poveća taj udeo na 50 odsto, rekla je portparolka i dodala da će nova politika kompanije Volvo poboljšati uslove za osoblje na roditeljskom odsustvu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE