Autoru spomenika Stefanu Nemanji PONUĐEN novi posao u Beogradu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Autoru spomenika Stefanu Nemanji PONUĐEN novi posao u Beogradu

  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je u ime grada Beograda ponudio ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnjikovu da uredi jedan park u našem gradu što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

  “Želim da u Beogradu stvaraju svetski poznati umetnici. Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji, vajar je priznat u svetu. Savski trg su uredile veoma poznate španske arhitekte, park Ušće rekonstruisan je prema projektu danskog arhitekte Jana Gela, pored pasarele koja povezuje Kalemegdan i Savski kej postavljena je skulptura veoma poznatog britanskog vajara Ričarda Dikona koju je radio sa Mrđanom Bajićem, a pešačke zone u centru grada uređivao je austrijski arhitekta Boris Podreka.”

  Sve se to dogodilo poslednjih sedam godina i nastavićemo sa tim trendom, rekao je Vesić.

  On je pojasnio da je ponudio vajaru Rukavišnjikovu da zajedno sa srpskim arhitektama i našim mladim vajarima uredi jedan park u Beogradu po ugledu na park Guelj u Barseloni.

  Potpuno nov park?

  Jedna od turističkih atrakcija Barselone je park Guelj koji je delo čuvenog Antonija Gaudija. To je park koji ima svoju koncepciju i vredna umetnička dela. Želimo da imamo park u Beogradu koji će biti uređen prema projektu Rukavišnjikova i oplemenjen umetničkim delima. Beograd je metropola koja zaslužuje ovakav park, naveo je Vesić.

  Dela Aleksandra Rukavišnjikova nalaze se u mnogim zemljama sveta poput SAD, Danske, Španije, Južne Koreje i Švajcarske. Stvarao je “Nulti komentar”, spomenik F. M. Dostojevskom, kao i spomenike M. A. Šolohovu, N. A. Kristofariju, J. V. Nikulinu ili skulpturu “Gladijatora”.

  Rukavišnjikov je profesor na Moskovskom državnom akademskom umetničkom fakultetu. Stvorio je sopstveni stil koji ne može da se uporedi ni sa kim. Zato sam siguran da će Rukavišnjikov zajedno sa mladim srpskim vajarima i arhitektama stvoriti u Beogradu park koji će biti umetničko delo, naglasio je Vesić.

  On je dodao da će park u kojem će Rukavišnjikov raditi tek biti određen, a moguće je da to bude potpuno nov park.

  Još stižu računi: Ni vajar ni Vesić NE ZNAJU koliko je koštao spomenik

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE