Azerbejdžan iz ugla Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Azerbejdžan iz ugla Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije (FOTO)

  Voleo bih da nekog putnika moćna sila spusti na tlo Azerbejdžana, ili u njegov glavni grad Baku. Zanimljivo bi bilo videti da li bi ovaj putnik prepoznao mesto, zemlju i kulturu u koju ga je put naneo, rekao nam je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

  Evo kakvi su njegovi utisci sa ovog putovanja:

  Moj prvi utisak iz Azerbejdžana tiče se raznolikosti, različitosti u svakom obliku. Geografski, istorijski i kulturološki, ova zemlja na Kaspijskom moru negde je između Evrope i Azije. Smeštena južno od Kavkaza, ipak je očito da ulaže mnogo truda da pokaže svoje pripadanje Starom kontinentu. To se vidi po tome što sportisti često učestvuju na evropskim prvenstvima, a ovde su organizovane i Evropske igre i Eurosong. Zbog blizine jezera i bezbroj kanala, neki kažu da ih Baku podseća na Veneciju. Ova sličnost, zapravo, nije slučajna. U pitanju je investicija grada u projekat koji u strogom centru imitira ovaj italijanski grad, sa sve gondolijerima koji naveliko rade.

  Inače, Kaspijsko jezero, najveće na svetu (poređenja radi, njegova površina otprilike je jednaka teritoriji Nemačke ili Norveške), a zbog slane vode poznatije kao Kaspijsko more, jedan je od simbola ove zemlje. Kažu da čuva više od 40% svih jezerskih voda na Zemlji i osnov je čuvenog Kaspijskog basena, jednog od najvećih globalnih nalazišta nafte i zemnog gasa. Nafta je zaista “sve i svja” u zemlji na istočnoj obali Kaspijskog mora. Zanimljiv je podatak da je Baku prvi grad u kome je eksploatisana nafta, još sredinom 19. veka, a da su naftnu kompaniju imala i znamenita braća Nobel.

  Azerbejdžan je zemlja slavne istorije, teritorija na kojoj se civilizacija razvija od pradavnih vremena. Bila je to burna istorija, uključujući novije događaje poput sovjetske intervencije i kasnije dugogodišnje borbe za prevlast različitih verskih, vojnih i nacionalnih grupa. Nacionalne različitosti, a posebno novije sukobe i ratove, opisao je i pisac Haled Hoseini, a milioni njegovih prodatih knjiga učinili su Azerbejdžan mnogo poznatijim u svetu.

  Sa ovakvom istorijskom i kulturnom podlogom, nisam se iznenadio kad nas je na stolu sačekala i veoma raznovrsna kuhinja. Neki kažu da bi se najpre mogla uporediti sa turskom kuhinjom, ali ja bih rekao da je potpuno svoja i zaista zanimljiva. I ono bez čega se jedna kuhinja ne može komentarisati: sačekali su nas izuzetno gostoljubivi domaćini i čistoća koja zapanjuje. Možda je to naša predrasuda kada putujemo na istok, ali urednost ovog naroda zaista je zadivljujuća.

  Naš posao u prestonici Bakuu imao je veze sa pomenutim naporom naših domaćina da budu deo evropske porodice. Naime, Udruženje banaka Srbije učestvovalo je na redovnom sastanku pridruženih članica Evropske bankarske federacije (EBF). Razmatrali smo aktuelnosti u bankarskom sektoru, ali i važne političke promene i izbore u Evropskom parlamentu. Udruženje banaka Srbije još jednom je naš bankarski sistem predstavilo pred međunarodnom javnošću. Moram da istaknem da smo tokom boravka imali pravu i punu podršku Danice Veinović, otpravnice poslova u Ambasadi Republike Srbije u Bakuu.

  Ako ovim divnim utiscima dodate i osećaj potpune bezbednosti, onda zaista možemo reći da vredi posetiti Baku, koji nazivaju Gradom vetra, i Azerbejdžan, poznat i kao Zemlja vatre. I jedno i drugo zaslužuju svoje nadimke.

  Ovde možete pogledati fotografije sa ovog egzotičnog putovanja:

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE