Bacaju mleko i prodaju krave - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bacaju mleko i prodaju krave

  Stočari u Ruskom Krsturu svežim kravljim mlekom hrane svinje i pse, jer od kraja decembra nemaju kome da ga prodaju, pišu Novosti.

  Uoči Nove godine u ovom selu zatvoreno je otkupno mesto somborske mlekare Somboled, kojoj je mleko isporučivalo 14 domaćinstava. Zbog obustavljenog otkupa neki proizvođači rešili su da smanje broj krava.

  Vlasnik otkupne stanice bila je seoska zadruga, a njome je rukovodio zakupac Janko Katona, koji je objavio da predstavništvo Somboleda u Ruskom Krsturu više neće raditi, jer ne donosi dobit.

  Mlekari navode da je Katona, koji je po zatvaranju stanice otišao u Nemačku, bio nezadovoljan zaradom od 10.000 dinara mesečno, jer je od Somboleda dobijao 1,5 dinara po litru otkupljenog mleka, a dnevno je preuzimao od 200 do 250 litara.

  Oni dodaju da zadruga nije bila zainteresovana da nekom drugom ustupi na korišćenje bazen za otkup mleka, kapaciteta 2.500 litara, jer je taj objekat trošio mnogo struje.

  Došli smo dotle da ne znamo šta ćemo sa viškom mleka. Neki su počeli da ga prosipaju. Davali smo mleko i zabadava, a onda smo odlučili da njime hranimo svinje i pse, objašnjava proizvođač Julijan Rac, koji je ovih dana prodao tri junice, a rešio je da od pet krava muzara zadrži dve.

  Ostaviću onoliko grla koliko je dovoljno da podmirim tražnju stalnih mušterija. Proizvodio sam dosad 70 litara mleka dnevno, od čega sam polovinu prodavao kod kuće, a ostalo nosio u otkupnu stanicu, napominje Rac.

  Prema njegovim rečima, otkupna cena je vrlo niska, jer se kreće od 21 do 24 dinara, zavisno od masne jedinice.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE