Balkanska privreda za HITNO ukidanje barijera: Dajte regionu BUDUĆNOST

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Balkanska privreda za HITNO ukidanje barijera: Dajte regionu BUDUĆNOST

  Privrednici Zapadnog Balkana uputili su zajednički apel svojim vladama i političkim strukturama regiona da učine sve kako bi omogućili da privreda posluje na što jednostavniji način, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

  Apel je upućen sa sednice Upravnog odbora Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (Кif ZB6), asocijacije koja okuplja privredne komore Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Кosova i Srbije, koja je održana u PKS, navedeno je u saopštenju.

  “Građanima regiona dajte budućnost, a ne prošlost”, zajednička je poruka svih predsednika privrednih komora Zapadnog Balkana vladama svojih zemalja.

  Kako je istaknuto, privrednici traže hitno ukidanje svih barijera poslovnih i ekonomskih u regionu, posebno onih koji su poslednica loših političkih odnosa Beograda, Prištine i Sarajeva.

  Od vlada u Sarajevu i Prištini zatraženo je međusobno ukidanje viza i svih drugih ograničenja za slobodu kretanja.

  Zatraženo je i priznavanje registarskih tablica i osiguranja vozila, čije trenutno nepostojanje onemogućava potpunu slobodu kretanja i poslovanja, što dovodi do nepotrebnih troškova u poslovanju privrede.

  Privredne komore Zapadnog Balkana poslale su i poruku Evropskoj uniji da je nedopustiva dalja blokada uvođenja vizne liberalizacije za stanovnike Кosova, jer je, istaknuto je, sprečavanja građana i privrede da slobodno putuju u direktnoj suprotnosti sa osnovnim ljudskim i evropskim pravom.

  Privredne komore regiona podsećaju Brisel da je upravo vizna liberalizaca bila prekretnica i najveći zamajac ekonomskog razvoja svih zemalja Zapadnog Balkana.

  Zajednički je ocenjeno i da je inicijativa o ukidanju PCR testa za putovanje građana u zemlje regiona, koja je usvojena upravo na incijativu privrednih komora, imala velikog efekta na poslovanje kompanija, navedeno je u saopštenju PKS.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE