Bankari tvrde: Nećemo tražiti povrat novca iz izgubljenih sporova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bankari tvrde: Nećemo tražiti povrat novca iz izgubljenih sporova

  Ako dobiju sudski spor, koji je sada u toku, banke neće tražiti od korisnika da plate njene troškove, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

  Sporovi koje su dužnici već dobili protiv banaka i kojima je novac već isplaćen, takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata (tužilaca). Banke su za ovo, prema saopštenju Udruženja banaka Srbije “iskazale načelnu spremnost”.

  „Od stava Vrhovnog kasacionog suda, povodom opravdanosti naplate bankarskih naknada i osiguranja stambenih kredita, očekujemo da stavi tačku na jedan period koji je bio iscrpljujući i za banke, i za klijente. Stavovima koje je doneo VKS naš pravosudni sistem približio se pravosudnim sistemima Evropske Unije i zemalja regiona, u kojima je identičan stav još ranije zauzet i na šta smo već duže vreme ukazivali“, navodi se u saopštenju.

  Vrhovni kasacioni sud je svojim tumačenjem, kako se navodi, definisao kako sudska praksa treba da izgleda za sve tekuće i buduće sporove, „što će omogućiti da se zaustavi talas sudskih procesa između klijenata i banaka i da se njihov odnos vrati u stanje zdravog partnerstva i saradnje, kakav je jedino i logičan“.

  Upornost banaka da dokažu da su u pravu, posle zaista velikog broja sporova i iznetih argumenata, konačno je urodila plodom, navodi se u saopštenju.

  Kako se ističe, ovim najnovijim stavovima VKS-a problem nije konačno rešen, jer treba privesti kraju sve započete parnice, a to je i dalje veliki posao za pravosudni sistem i za svaku od parničnih stranaka.

  „Što se tekućih sporova tiče, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi vođenja svakog pojedinog spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke. Predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata (tužilaca)“, precizira se u saopštenju.

  Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije ističe da iza ovakvog stava Vrhovnog kasacionog suda „nema ni pobednika, ni pobeđenih, ali da je na dobiti ekonomija naše zemlje“.

  „Za kreditni rejting Srbije i izglede za njegovo dalje povećanje, očuvanje poverenja investitora u hartije od vrednosti Republike Srbije na međunarodnom tržištu, za nastavak stranih i domaćih investicija, veoma je važna poruka o pravnoj sigurnosti investicija koja je ovakvim stavom VKS poslata. Ovakav stav bankama omogućava da nastave sa snažnom kreditnom aktivnošću, bez koje nema planiranog rasta BDP-a, ali ni podizanja standarda građana i unapređenja performansi naših preduzeća“, navodi Vasić.

  Podsetimo, Pravni stav Vrhovnog kasacionog suda (VKS) iz 2018. godine, prema kojem su se sudovi upravljali po pitanju zakonitosti naplate troškova obrade kreditnih zahteva sada je – dopunjen, pa se precizno navodi da banke imaju pravo da naplaćuju ovaj trošak, ali i premiju osiguranja stambenih kredita kod NKOSK.

  Vrhovni kasacioni sud: Banke imaju pravo na naplatu kreditnih provizija

  Advokat: VKS nasamario građane koji su tužili banke

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE