Bankarski gigant plaća 920 mil. USD da izbegne tužbu - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bankarski gigant plaća 920 mil. USD da izbegne tužbu

  Američka investiciona banka JP Morgan Čejs objavila je da će prema dogovoru s Ministarstvom pravosuđa platiti oko 920 miliona dolara za povlačenje tužbi za nezakonitu trgovinu plemenitim metalima i obveznicama.

  Zaposleni JPMorgana u Njujorku, Londonu i Singapuru nezakonito su trgovali terminskim ugovorima za kupovinu zlata, srebra, platine i paladijuma, skupljajući narudžbe s namerom da ih otkažu pre realizacije, objavilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

  “Ponašanje pojedinaca na koje se odnose ove odluke neprihvatljivo je i oni više ne rade u našoj kompaniji”, naveo je u saopštenju potpredsednik JPMorgana Daniel Pinto.

  U nezakonitoj trgovini metalima od oko 2008. do 2016. učestvovalo je 10 bivših trgovaca, stoji u sporazumu o nagodbi koji je u ime JPMorgana potpisala njegova glavna advokatica Stejsi Fridman.

  Pet nekadašnjih zaposlenih učestvovalo je i u nezakonitoj trgovini obveznicama, navodi se u sporazumu.

  “Gotovo deset godina značajan broj trgovaca i službenika u sekotur prodaje JPMorgana otvoreno je zanemarivao američke zakone koji štite od nezakonitih aktivnosti na tržištu”, saopštio je pomoćnik direktora njujorške kancelarije FBI.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE