Bavarski eksperiment protiv leda: Puteve posipaju vodom iz KISELIH KRASTAVACA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bavarski eksperiment protiv leda: Puteve posipaju vodom iz KISELIH KRASTAVACA

  Bavarski eksperiment sa sokom od kiselih krastavaca protiv leda na putevima uskoro bi mogao da se proširi kao praksa širom države.

  Projekat pokrenut u najjužnijoj i najvećoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj koji podrazumeva upotrebu soka od krastavaca, odnosno tečnosti koja se koristi za kiseljenje povrća, protiv klizavih zimskih puteva izazvao je interesovanje i u saveznoj državi Brandenburg na istoku Nemačke.

  Odeljenje za održavanje puteva u Dingolfingu (Donja Bavarska) u okviru eksperimenta koristilo je sok od kiselih krastavaca od lokalnog proizvođača umesto soli za sprečavanje stvaranja leda na putevima.

  Iz soka od kiselih krastavaca proizvođač vadi ostatke povrća, a dobijena slana tečnost obogaćuje se dodatnom solju na 22 procenta. Reciklažom i neznatnom modifikacijom salamure smanjuje se ukupna količina soli koja se ispušta u okolinu, zajedno s negativnim uticajem na okolinu.

  Iako se voda od krastavaca koja sadrži so do sada zbrinjavala preko kanalizacijskog sistema, ona se sada izliva na puteve. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura.

  Državna uprava za puteve Brandenburga pokazala je interesovanje za projekat. „Sada čekamo ono što su Bavarci saznali kao rezultate pilot projekta. Svakako postoji još niz pitanja koja treba razjasniti, pre svega ekonomska efikasnost igra ključnu ulogu“, rekao je portparol uprave za puteve Štefen Štroj na pitanje.

  U Dingolfingu će upotreba vode od krastavaca zameniti do 1.000 tona soli na putu, kako je potvrdio nemačkoj novinskoj agenciji Andreas Majer, šef odeljenja za održavanje puteva Dingolfing.

  Na ideju za projekat došla je lokalna kompanija za proizvodnju krastavaca. Prema Majerovim rečima, kompanija je imala problem sa kanalizacionim sistemom u koji se ispušta sva voda od krastavaca. Tako je nastala ideja da bi slana voda zapravo mogla da se izliva na puteve.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE