BDP per capita: Crnogorci statistički NAJBOGATIJI u regionu - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BDP per capita: Crnogorci statistički NAJBOGATIJI u regionu

  Crna Gora nominalno ima najniži bruto domaći proizvod (BDP) u regionu, ali kada se podeli na broj stanovnika, on je, ako se izuzmu Slovenija i Hrvatska, članice EU, najveći u regionu.

  Naime, prema poslednjim podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), crnogorski BDP vredi 5,44 milijarde dolara ili 8,71 hiljadu po stanovniku.

  Daleko ispred je Hrvatska, čiji BDP po stanovniku iznosi 15,06 hiljada dolara i Slovenija sa čak 26,62 hiljade, prenosi Investitor.

  Iako nominalno četiri puta veći od crnogorskog, BDP Srbije po stanovniku je 13,5 odsto niži i iznosi 7,53 hiljade dolara. Ukupni BDP Srbije (52,42 milijarde dolara) skoro deset puta je veći od crnogorskog ali zato imamo mnogo veći broj stanovnika koji ga deli.

  Sledeća je na listi je Severna Makedonija s 12,88 milijardi dolara BDP-a ili 6,2 hiljade po stanovniku a potom Bosna i Hercegovina sa BDP-om od 20,15 milijardi dolara ili 5,75 hiljada po stanovniku.

  Šta je BDP

  Bruto domaći proizvod (BDP, engleski Gross domestic product, GDP) je makroekonomski indikator koji pokazuje vrednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji tokom godine, izraženo u novčanim jedinicama.

  BDP ne obuhvata vrednost intermedijarnih dobara (dobra koja se upotrebljavaju kao sirovine ili poluproizvodi za proizvodnju drugih dobara) kao ni transferna plaćanja (npr. socijalna pomoć).

  Izvor: Investitor

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE