Bebac pita Lončara: Zašto da predškolci PLAĆAJU OBAVEZNU vakcinu?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bebac pita Lončara: Zašto da predškolci PLAĆAJU OBAVEZNU vakcinu?

  Roditeljski portal Bebac uputio je otvoreno pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru sa pitanjem zbog čega u domovima zdravlja nema vakcine protiv velikog kašlja, koju su deca obavezna da prime pre polaska u prvi razred.

  “Prema važećem Pravilniku koji je objavljen u maju prošle godine, deca pre polaska u prvi razred, pored ostalih vakcina, treba da dobiju i zaštitu od pertusisa (velikog kašlja). Uprkos tome, vakcina protiv velikog kašlja nije dostupna u domovima zdravlja”, navodi se u pismu.

  Kako se navodi, vakcinu koja sadrži komponentu zaštite protiv pertusisa roditelji mogu jedino da kupe u apotekama u iznosu od oko 3.000 dinara.

  “Kako je moguće da jedna vakcina bude istovremeno i obavezna i izborna i da se od roditelja zahteva izdvajanje, ne malog, novca za vakcinu koja je propisana Pravilnikom kao obavezna”, navodi se u pismu.

  Upitali su ministra šta će se desiti u slučaju da se neko dete razboli od ove bolesti samo zato što roditelji nisu kupili vakcinu ili čak nisu bili ni upoznati sa tim da je ova vakcina obavezna, ali da treba da je kupe.

  Takođe su upitali da li će se deca koja ne prime ovu vakcinu voditi kao nekompletno vakcinisana.

  Smatramo da je nedopustiv ovako neodgovoran odnos države prema zdravlju naše dece, posebno uzevši u obzir poljuljano poverenje roditelja u zdravstveni sistem i pad obuhvata vakcinacije usled epidemije koronavirusa i tražimo da se svim predškolcima omogući besplatna vakcina i zaštita od ove zarazne bolesti”, piše u pismu.

  Podsetili su da su sve vakcine koje su obavezne do sada su bile dostupne i besplatne, što je i razumno jer bi osiguranje trebalo da pokriva kompletan kalendar vakcinacije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE