Bečki institut: Demografski kolaps regiona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bečki institut: Demografski kolaps regiona

  Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) objavio je svoju ekonomsku analizu i prognozu za 23 države srednje, istočne i jugoistočne Evrope u periodu 2019. – 2021.

  Institut upozorava da će zemlje poput Bugarske i Hrvatske do 2045. godine izgubiti najmanje 20 posto radne snage, što će dugoročno imati negativne posledice na razvoj regiona. “Ovakav gubitak stanovništva nije zabeležen ni u ratu”, istakao je Ričard Grievson iz WIIW i kao dodatno zabrinjavajuće faktore naveo usporavanje nemačke i kineske ekonomije.

  Manja potražnja u Nemačkoj će se naročito negativno odraziti na države poput Mađarske, Poljske i Hrvatske, koje ekonomski zavise od izvoza, što bi u kombinaciji s nedostatkom radne snage moglo proizvesti velike probleme.

  Dobar privredni rast u regionu u 2017. i 2018. godini je već gotov, smatraju u WIIW i sada sledi neizbežno usporavanje.

  “Sve veći nedostatak radne snage dovodi do povećanja plata, što snažno podstiče povećanu ličnu potrošnju. Međutim, to dovodi u pitanje spoljnu kompetitivnost tih privreda i podstiče investitore da ulažu na drugim mestima.”

  Dugoročno gledajući, zemlje jugoistočne Evrope suočene su s ogromnim izazovima, demografskim padom kakav nije zabeležen u miru, napadom na nezavisnost i kvalitet institucija, izostankom pripremljenosti za novu digitalnu ekonomiju i niskim nivoima automatizacije u odnosu na konkurente iz Azije, Severne Amerike i zapadne Evrope”, ističe se u studiji WIIW.

  Kao najveći problem cele istočne i jugoistočne Evrope navodi se “demografski kolaps”, ali i uspon autoritarnih vladara koji dovodi do zarobljavanja institucija koje bi trebalo da budu nezavisne, kao i niski obrazovni standardi i nedovoljni kapaciteti za IT industriju, bez koje nema integracije u globalnu digitalnu ekonomiju.

  WIIW upozorava političare na vlasti da bi već sada trebalo da donose dugoročne mere kojima bi se suprotstavili takvim trendovima jer njihov izostanak znači da će cela jugoistočna Evropa nastaviti ekonomski da zaostaje za ostatkom kontinenta, te da će se dovesti u stanje privrednog pada.

  Predlažu da se više ulaže u automatizaciju s obzirom na to da zemlje poput Hrvatske već sada nemaju dovoljno radnika kako bi servisirale, primera radi, turistički sektor, ali najviše zabrinjava što WIIW ne misli kako se postojeći demografski trendovi mogu preokrenuti u sledećih 25 godina.

  Ističe se i da su Srbija i Severna Makedonija prošle godine ostvarile bolji rast u odnosu na 2017. godinu, dok se kao negativni izuzeci navode Bugarska, Rumunija i Hrvatska, koje beleže sve veće disbalanse u robnoj trgovini.

  Od članica EU, WIIW predviđa da bi usporavanje globalne ekonomije moglo najviše pogoditi Rumuniju i Hrvatsku, dok od njih još lošije stoje BiH, Crna Gora, Kosovo, Albanija i Turska, koja beleži ubedljivo najgore rezultate u više kategorija.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE