Beograd dobija “Sokak Nebojše Glogovca”

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd dobija “Sokak Nebojše Glogovca”

  Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je danas inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se u Beogradu imenuje Sokak Nebojše Glogovca, preneo je Beoinfo.

  U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obeležio period u kome je stvarao. Njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

  Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović istakla je značaj čuvanja sećanja na Nebojšu Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na našu kulturu.

  “Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je duboki trag koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu” rekla je Radulovićeva.

  Spomenik junacima Mojkovačke bitke i književniku Rabindranatu Tagoru

  Članovi Komisije su usvojili zajedničku inicijativu dnevnog lista “Večernje novosti” i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.

  Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom i svetskom književniku Rabindranatu Tagoru u Parku prijateljstva na Ušću.

  Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoju knjigu “Gitanđali”. U novembru 1926. godine, Tagor je posetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i Kolarčevom univerzitetu, navodi se u saopštenju.

  Izvor: BIZlife

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE