Beograd ne ukida subvencije za privatne vrtiće

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd ne ukida subvencije za privatne vrtiće

  Skupština grada Beograda neće ukidati subvencije roditeljima koji svoju decu upisuju u privatne vrtiće, kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

  On je rekao i da će u odnosu na dosadašnju praksu sama gradska uprava biti ta koja će sastavljati rang listu dece koja stiču pravo da od grada dobiju novac. Grad plaća 70 odsto troškova boravka u privatnim vrtićima, u kojima je prosečna mesečna naknada oko 200 evra. Prošle godine na taj način subvencionisano je 17.000 dece. Taj broj i u 2019. ostaje isti.

  “Ono što je izmenjeno je da su se do sada odbijenice dobijale u vrtićima i tu je bilo brojnih zloupotreba. Sada je to centralizovano, svi zahtevi dolaze u Sekretarijat i državni vrtić mora da obrazloži zašto je odbio nekog roditelja pa ćemo mi videti da li su ti roditelji trebali da dobiju mesto.”

  Onda će grad decu raspoređivati u privatne, onim roditeljima koji to zaslužuju, prema kriterijumima koji važe i za upis u državne vrtiće, objašnjava zamenik gradonačelnika. Navodi da su sistem zloupotrebljavali i roditelji i vlasnici privatnih vrtića.

  “Mi smo prošle godine uradili vanrednu kontrolu. Ima privatnih vrtića koja su tokom leta prijavljivala 96 odsto prisutne dece. Svi koji imaju decu u vrtiću znaju da leti nema više od šezdesetak posto. A mi plaćamo svaki dan koji lažno prijave da je dete bilo u vrtiću. Našli smo vlasnicu vrtića koja je prijavljivala svoje unuke koji žive van Beograda da bi od grada naplaćivala subvenciju“, objašnjava on.

  Udruženja i organizacije koje zastupaju prava roditelja, poručile su, nakon izmenjenih pravila o dodeli subvencija, da je upravo gradska uprava ta koja je takvim vrtićima i davala dozvole za rad.

  Vesić priznaje da su tu napravljeni propusti i da su od nadležnog ministarstva zatražili da se propisi o izdavanju dozvola za rad promene.

  Mesečna naknada u državnim vrtićima je oko 50 evra. U planu je, najavljuje Vesić, da do kraja godine u Beogradu bude otvoreno 11 novih ustanova sa, ukupno, oko 3.500 novih mesta.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • bika

   Ne ukidaju, ali nikom ne daju dozvolu da upise dete, tj svi dobijaju odbijenice pa je skoro nemoguce dobiti subvenciju.

  • Nenad

   Kad sam ja upisivao svoje dete u vrtić prvo je bio ispod takozvane crte za koju ne postoji tzv sistem bodifikacije već pravilnik od tri člana. Upravnici vrtića dobiju listu dece koja moraju da budu upisana a oni i službenici koji rade ubace po koje dete od svojih bližnjih. Mesečna subvencija od 150 evra x 12 meseci nam daje zapravo da se zapitamo a zašto ako već privatni vrtići imaju interesa da radi, to ne uradi država, odnosno zašto država ne proširi svoje kapacitete? Verovatno zato što onda pojedine "inspekcije" i političari ne bi mogle da dobijaju svoj deo. Ja bih poslao ove političare (ali svih partija) da rade negde u privatnom sektoru i pokažu nam svoje sposobnosti i da se skinu sa grbače gradjana.

  • Raptor

   Gledaju da li je neko upisao dete u vrtić preko veze a ne gledaju da li političari zaposljavaju preko veze i izdaju diplome preko svojih veza. Da li iz budzeta uzimaju pare za asfalt i fontane a puteci grozni i dalje a da ne pominjem dečije bolnice.Malo je mesta da bi se sve napisalo...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE