Beograđanin sa ovom prosečnom platom do stana za - 18 godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograđanin sa ovom prosečnom platom do stana za – 18 godina

  Narodna banka Srbije nedavno je usvojila odluku kojom je ljudima koji kupuju prvi stan omogućeno da učešće za stambene kredite bude 10 a ne 20 odsto.

  Ova odluka praktično znači da kupci prvog stana neće imati učešće pri kupovini stana jer njima PDV, odnosno porez koji iznosi 10 odsto, vraća država. Ako, naravno, bude banaka koje budu htele da prihvate učešće od 10 procenata.

  U Privrednoj komori imali su još neke predloge kojima bi se potpomogla kupovina stanova, ali i izgradnja.

  “Predložili smo i da se subvencioniše učešće od strane države, da bi i rata bila nepromenjiva za prvi stan. Ideja je i da kredit može da se podigne i u situaciji kada je završeno 60 odsto, umesto dosadašnjih 80 odsto izgradnje”, rekao je Bojan Stanić iz PKS-a.

  Pošto se pokazalo da je prosečna kvadratura stana koji se kupuje 55 kvadratnih metara, PKS predlaže i povraćaj PDV-a za stanove u novogradnji za 60, umesto dosadašnjih 40 kvadrata.

  Te preporuke su u fazi razmatranja. “Nadamo se da će Vlada imati razumevanja da deo ovih preporuka bude prihvaćen”, ističe Stanić za RTS.

  Da su olakšice potrebne, pokazuje i statistika u regionu.

  “Ako pogledate region, stanovi ovde su slični kao u Ljubljani i Zagrebu, a treba imati u vidu standard. Kada se gleda prosečna zarada u Beogradu potrebno je oko 18 godina da se dođe do stana, a u Sarajevu, Podgorici i Skoplju ispod 10”, naveo je Stanić.

  https://www.bizlife.rs/biznis/nekretnine-sr/grad-beograd-predlaze-jos-olaksica-za-prvi-stan-evo-sta-mozete-da-ocekujete/

  https://www.bizlife.rs/biznis/banke/nbs-olaksala-pristup-kreditima-za-kupovinu-prvog-stana/

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE