Beogradska berza se budi iz 78-godišnjeg sna - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beogradska berza se budi iz 78-godišnjeg sna

  U Srbiji će posle 78 godina prvi put ove godine jedna kompanija ponuditi deo akcija na berzi. Tržište kapitala kod nas još nije zaživelo, iako je inicijalna ponuda akcija (IPO) najpovoljniji način da kompanije koje već imaju određen stepen zaduženja, dođu do sredstava za dalji razvoj i izbegnu upadanje u kovitlac servisiranja dugova, prenosi N1.

  U okviru svoje strategije, Beogradska berza počela je razgovore sa vlasnicima 50 srpskih kompanija kako bi objasnila koje su prednosti IPO. U tome im, u okviru specijalnog programa, od skoro pomaže i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

  Direktor Beogradska berze Siniša Krneta objašnjava da je IPO najpovoljniji način da se dođe do novca za ulaganje.

  “To je postupak kojim se određena pravna norma ili partnersko vlasništvo konvertuje u javno društvo. Kada kažemo javno društvo, treba praviti jasnu razliku – nije reč o javnom preduzeću već o javnom društvu koje komunicira sa javnošću, prikuplja se kapital”, kaže on.

  Direktor Berze ističe da je IPO najpovoljniji zato što ne generiše dug, a istovremeno se prikuplja novi kapital koji podrazumeva da postojeći vlasnici “nisu stavili ruku u džep, niti su se zadužili kod banaka”.

  Krneta kaže i da one zemlje koje su posegle za IPO u procesu privatizacije, na taj način prikupljale kapital za preduzeća koja se privatizuju na samom tržištu, osposobljavala su ih kapitalno, što u Srbiji nije bio slučaj.

  “To je pitanje za zakone koji regulišu privatizaciju, berze ne donose zakone niti sprovode privatizacije. Naša javnost takođe treba da zna u Srbiji nikada privazizacija nije sprovođena na Berzi”, podseća on.

  Krneta kaže i da je privatni sektor bez bilo kakvih subvencija, prisiljen da igra tržišnu utakmicu, a ukoliko se u tome želi postići efekat rasta i razvoja – za to je potreban kapital.

  “Kompanije vrlo često posežu za zaduživanjem kod banaka. Najbolji primer do čega zaduživanje i izbegavanje inicijalne javne ponude može dovesti je slučaj Agrokora u Hrvatskoj. Naša ide i cilj jeste da u narednih 14 meseci nekoliko srpskih kompanija dovedemo u tačku da mogu da donesu odluku o izasku na tržište i listiranju njihovih akcija na berzi”, poručuje direktor Berze.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE