Bezos u svemir vodi tinejdžera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bezos u svemir vodi tinejdžera

  Osamnaestogodišnjak Oliver Demen će 20. jula postati najmlađi astronaut u istoriji, a poleteće zajedno sa američkim milijarderom Džefom Bezosom na prvom letu u svemir letelice Bezosove kompanije Blu oridžin (Blue Origin).

  Blu Oridžin je saopštio da će umesto pobednika na aukciji za jedno mesto na prvom letu u svemir sa Bezosom putovati 18-godišnjak Demen (Damen). Kompanija je navela da će on biti prvi klijent koji plaća, ali nije navela cenu karte.

  Pobednik aukcije, koji je za mesto platio 28 miliona dolara želi da ostane anoniman i putovaće u nekoj budućom misiji, navela je kompanija.

  Na prvom letu Blu Oridžina sa putnicima će pored Bezosa biti i njegov brat Mark i Voli Fank (82), koja će biti najstarija astronautkinja u istoriji. Njih četvoro će poleteti iz zapadnog Teksasa u raketi “Nju Šeperd” na let od deset minuta.

  Ovo će biti “početak komercijalnih operacija za Nju Šeperd”, letelice Blu Oridžina, rekao je Bob Smit, šef kompanije.

  “Oliver predstavlja novu generaciju ljudi koji će nam pomoći da izgradimo novi put ka svemiru”, rekao je on.

  Olivije Demen maturirao je 2020. i poseduje dozvolu privatnog pilota.

  Za Demena, fasciniranog svemirom, Mesecom i raketama od četvrte godine, ovaj let je ostvarenje njegovog životnog sna. Namerava da studira fiziku i upravljanje inovacijama na Univerzitetu Utreht u Holandiji od septembra.

  Kompanija nije navela iz koje je zemlje, ali njegov javni Instagram profil ima uglavnom komentare napisane na holandskom.

  Bezos, osnivač Amazona i najbogatiji čovek na svetu, nada se da će se pridružiti Ričardu Brensonu i klubu milijardera koji su stigli u svemir u letelici svoje kompanije.

  Brenson je to uspeo u nedelju, što je predstavljalo važan međaš u svemirskom turizmu.

  Nova AMBICIJA milijardera-astronauta: HOTEL kod Meseca

  Iako će Bezos biti drugi u ovom poslu, Blu Oridžin naglašava da je njihovo iskustvo putovanja superiornije u odnosu na Brensonovu  kompaniju Virdžin Galaktik. Za razliku od svog konkurenta Bezosova letelica “Nju Šeperd” će preći međunarodno priznatu granicu za svemir na visini od 100 kilometara, a kompanija navodi takođe da je njena raketa prihvatljivija i za životnu okolinu.

  Ambicije kompanije se ne zaustavljaju na svemirskom turizmu jer se nada da će postati veliki saradnik za misije američke svemirske agencije NASA poput kompanije SpaceX Ilona Maska.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE