BiH dominira u korupciji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BiH dominira u korupciji

  Korupcija u Bosni i Hercegovini veća je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a situacija je jedino gora na samoproglašenom Kosovu.

  Dnevno, prema procenama, proguta više od četiri miliona konvertibilnih maraka. Brojač korupcije nevladine organizacije “Account” pokazuje da se svake sekunde u BiH, na razne oblike podmićivanja, izgubi 47 KM. To, praktično, znači da korupcija godišnje odnese skoro 1,5 milijardi KM, piše Blic.

  Stručnjaci upozoravaju da je korupcija, koja je duboko ukorenjena u sve pore društva, jednako ozbiljan problem kao što su nezaposlenost i siromaštvo.

  Najveći problem je, međutim, što vlast u BiH još nije ni voljna ni spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovom negativnom pojavom. Pre svega zbog toga što su upravo lideri ključnih političkih partija ti koji, zbog svojih i interesa ljudi bliskih sebi, koče početak rešavanja ovog problema.

  Rajko Kecman iz Udruženja građana “Tender” kaže da je korupcija najviše zastupljena u javnim nabavkama, u okviru kojih se godišnje realizuju 4 milijarde KM. Država dozvoljava da ogroman novac odlazi u privatne džepove, naglašava Kecman.

  Portparol organizacije “Transparency international” Ivana Korajlić kaže da je korupcija uzrok kako nezaposlenosti i siromaštva, tako i svih drugih problema sa kojima se sistem suočava.

  Ona utiče na nedostatak sredstava, proces zapošljavanja, političke dogovore, ekonomske reforme. Zbog ovolikog nivoa korupcije u BiH, ostali problemi postaju još veći. A ne mogu se rešavati, dok se ne reši korupcija, ističe Korajlićeva.

  Za ovaj problem odgovorni su i građani, i to u pogledu sitne korupcije sa kojom se suočavaju. Navikli su da sistem funksioniše na koruptivnim osnovama, pa idu s pretpostavkom da je to normalno, kaže Korajlićeva.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE