BiH: Zabranjena provera diploma državnih službenika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BiH: Zabranjena provera diploma državnih službenika

  Državni službenici u Bosni i Hercegovini od sada su “zaštićeni” od provere njihovih diploma, jer tamošnje vlasti smatraju da se tim činom zadire u lične podatke zaposlenih.

  Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine je, nakon što je primila mišljenje u vezi s proverom diploma svih zaposlenih u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, donela odluku da nadležne službe neće moći da proveravaju diplome državnih službenika, jer se tako narušava pravna sigurnost, piše Klix.

  Naime, u odgovoru Parlamentarnoj skupštini Agencija je navela da je osnovni cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka da se svim osobama, bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište, obezbedi zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost u pogledu obrade ličnih podataka koji se na njih odnose.

  Drugim rečima, vlasti BiH smatraju da je provera valjanosti diploma zadiranje u osobne podatke zaposlenih. Iz Agencije takođe smatraju da se na ovaj način narušava ljudsko dostojanstvo zaposlenih jer se svi zaposleni stavljaju pod sumnju.

  “Mišljenja smo da je dovođenje pod sumnju svih javnih isprava na ovakav način štetno i za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost”, stoji u odgovoru Agencije.

  U policijskoj akciji u BiH, čiji je cilj bio razbijanje mreže falsifikatora diploma, na teritoriji više gradova je uhapšeno devet osoba. Iz Tužilaštva su objavili da je policijska racija rezultat višemesečne istrage.

  Policija je zaplenila više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diplome o završenom školovanju, svedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druge dokumente za koje se sumnja da su falsifikovani.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE