BIZLife koktel petkom: Kratka i slatka istorija koktela Old Fashioned (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife koktel petkom: Kratka i slatka istorija koktela Old Fashioned (VIDEO)

  Za većinu ljudi Old Fashioned je bar standard. Da li je Old Fashioned staromodno piće?

  Evo kratke, slatke istorije jednog od najvećih koktela na svetu.

  • 1862.

  Objavljena je knjiga pod naslovom “Vodič za barmene: Kako miksati pića”, koja daje uputstva i recepte iz ranih dana bartendinga. Ova knjiga sadrži recept za Old Fashioned – holandski gin koktel: „Zdrobite malu grudvicu šećera u čaši viskija koja sadrži malo vode, dodajte veliku kocku leda, dve kapi bitera Angosture, mali komad limunove kore, jednu mericu Holland gina. Mešajte malom kašičicom. Poslužite. ”

  Iako piće ima iste ili slične elemente modernog Old Fashion-a, u Tomasovom receptu nema viskija i ne pominje se ni u jednom od narednih članaka.

  • 1880.

  Priča počinje u Louisvilleu, Kentucky. Članak iz 2005. godine u The Courier-Journal odaje priznanje privatnom društvenom klubu, nazvanom The Pendennis Club, za stvaranje prvog Old Fashion-a. Za James E. Pepper-a, barmena i cenjenog burbon-aristokratu, rečeno je da je piće izumeo u Louisvilleu, pre nego što je doneo recept u bar Waldorf-Astoria Hotela u Njujorku. Ovde se navodno rodio Old Fashioned.

  • 15. februara 1880.

  Chicago Daily Tribune objavljuje članak u kojem stoji da se Samuel Tilden, 25. gradonačelnik Njujorka i bivši demokratski kandidat za predsednika SAD, povukao sa predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama. U ovom članku autor pominje kako je Tildenovo povlačenje “proslavljeno”: „U čast događaja pili su se viskiji, škotski i irski, u potocima, sour miksevi i Old Fashioned kokteli.“

  • 1895.

  “Moderna američka pića”, čiji je autor George Kappeler, navode mnoštvo recepata, od kojih je jedan za Old Fashioned i glasi: „Rastvorite malu grudvicu šećera sa malo vode u viski čaši, dodajte dve kapi bitera Angostura, mali komad leda, komad limunove kore, jednu mericu viskija. Promiješajte i poslužite, ostavljajući kašiku u čaši. ”

  • 1. januara 1936.

  Članak u njujorškom časopisu TImes, koji je napisao čovek poznat samo pod nazivom „Old Timer“, govori o godinama nakon završetka prohibicije. Piše improvizovane recepte za koktele, uključujući onaj za Old Fashioned: „Razmotrite, na primer, Old Fashioned koktel. Bilo je to vreme kad je ljubazni i simpatični barmen navlažio grudu šećera gorkom Angosturom, ubacio kocku leda, ni preveliku ni premalu, izmešao minijaturnom kašičicom i čašu prosledio klijentu bocu dobrog burbona iz koje je pomenuti imao privilegiju da sam sipa svoje piće “.

  Da, dali su mu CELU bocu. Današnji barmeni, IMAJTE NA UMU!

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE