BIZLife lista “30 ispod 30”: Miladin Eraković, preduzetništvo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife lista “30 ispod 30”: Miladin Eraković, preduzetništvo

  Miladin Eraković ima 29 godina. On je finansijski tehničar, andragog i zanatlija, tvorac zanatske radionice Mikiki Bagz. Njegov karijerni početak bio je na sredini studija; od druge godine fakulteta počeo je da radi u raznim organizacijama kao trener, odnosno edukator. Kako kaže, tada je morao da nađe način da se nosi sa velikim stresom, i tada je kupio mašinu za šivenje. Postojala je dilema: ili mašina za šivenje ili stolarski sto. Mikiki Bagz je u početku bio samo online shop, a torbe je pravio u stanu u kome je živeo. Međutim, kako se posao razvijao, tako više nije bio u mogućnosti da odgovori na sve porudžbine iz stana. Tada je odlučio da svoj rad nastavi u pravoj radionici, tako da je svoju malu proizvodnju prebacio u garažu. Tada se sama dinamika poslovanja promenila. Njegov rad postao je otvorenog tipa: to znači da svako ko naručuje može uticati na dizajn, veličinu, boju, materijal, a pored toga može zatražiti i da se napravi potpuno nova torba, naravno i dalje uz mogućnost da se torba naruči iz online prodavnice. Zbog toga više nego ranije razvija i „dizajnerski deo sebe“. U poslednje vreme mu je rad sa kožom dosta u fokusu, što je u radionicu unelo novu energiju, nove alate, a i nova znanja. To mu je omogućilo da zaokruži svoju ponudu, da napravi celinu i upotpuni zanatsku delatnost.

  Motivacija

  „Moja motivacija je u procesu, u putu stvaranja. Zanati su mi oduvek bili zanimljivi jer vi sami svoju zamisao svojim rukama stvorite. Tako sam i počeo ovim da se bavim. Nije to bio plan, niti skrivena želja. Ja sam samo hteo da naučim da šijem, i da mogu tako ponekad nešto sebi da napravim. Samo to. No, zaista sam počeo toliko da uživam, da evo sada samo to i radim, uživam. Svako ko poželi moju torbu, može da utiče na dizajn torbe. I ovo nije reklama mog biznis modela, samo volim izazov. Cilj, odnosno kraj svakog procesa je rezultat, a kraj mog puta stvaranja je uvek početak nečijeg tuđeg puta.”

  Podrška

  „Ja sam od nule počeo, od nula kapitala do nula znanja. Sve što sam naučio, naučio sam sâm, pomoću interneta, bez mentora ili nekog majstora zanata. Mene je bez zadrške na početku podržao partner, ali ne bih izostavio ni porodicu i prijatelje. Oni su među prvima želeli da im nešto napravim, a verujem da nikada to nisu poneli u javnosti, nadam se i da neće. (smeh)”

  Cilj

  „Sledeći korak je otvaranje prodavnice. Mikiki Bagz je u početku bio samo online shop, a torbe sam pravio u stanu u kome sam živeo. Svakog dana kada bih uključio mašinu, maštao sam o otvaranju radnje u kojoj bih izložio sve svoje torbe. Kako je posao rastao, izmeštam mašine i opremu iz stana i pravim svoju prvu zanatsku radionicu. Tada sam bio na vrhu sveta, to je u tom trenutku bilo najpribližnije prodavnici. Bilo je blisko, ali i dalje nije imalo izlog. Bilo je fino, udobno i ušuškano između zgrada, u stvari, i dalje je takvo, samo nema izloga. Dakle – izlog! Zato sam veoma srećan što mogu da vam najavim da krajem leta otvaram lokal u Savamali gde ću, konačno, moći da izložim sve što sam želeo.“

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE