Bogatašima se NE SVIĐA da im ŠVAJCARSKE banke naplaćuju štednju - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Bogatašima se NE SVIĐA da im ŠVAJCARSKE banke naplaćuju štednju

  Švajcarski privatni bankari žale se da su neki njihovi klijenti povukli veliki deo svog novca iz banaka kako bi ga sami čuvali, bez obzira na to što ova zemlja ima reputaciju najsigurnijeg mesta na svetu za čuvanje novca.

  Ovaj potez bogataša usledio je nakon pet godina negativnih kamatnih stopa, piše CNN.

  Ovo je posledica politike koja je trebalo da spreči dalje jačanje franka, a koja je od privatnih banaka tražila da Švajcarskoj nacionalnoj banci plaćaju naknade za smeštanje novca u svoje sefove. Deo ovih troškova banke su prebacile na neke od svojih najjačih klijenata.

  Ovo se nije svidelo onima koji su navikli da zarade od novca koji su dali na štednju, a za čije čuvanje sad moraju da plaćaju, pa su potražili druge opcije za njegovo čuvanje.

  Nekolicina klijenata preuzela je svoj novac kako bi ga smestila u privatne sefove, tvrde zvaničnici nekoliko tamošnjih banaka.

  “Banke polako gube mogućnost izbora u pokušaju da nađu način da ne naplaćuju čuvanje velikih iznosa novca”, kaže Norman Vilamin iz privatne banke UBP.

  Tako su neke banke dovedene do završnog čina i morale su početi naplaćivati najvažnijim klijentima. Negativne kamatne stope, koje su se pojavila 2015. u Švajcarskoj, otežale su tamošnjim bankama sticanje profita od pozajmica i hipoteka.

  Credit Suisse, švajcarska investiciona banka, objavila je prošle godine da će morati biti primenjena negativna kamatna stopa od 0,75 posto za iznose veće od dva miliona švajcarskih franaka.

  Ovo znači da bi za klijenta koji želi da štedi tri miliona franka banke u jednoj godini morale platiti 7.500 franaka.

  Ako klijenti žele da povuku svoj novac iz banke, nailaze na komplikovanu logistiku. Oni prvo moraju naći mesto za njegovo skladištenje i napraviti finansijski plan.

  Ludvig Karl, predstavnik firme Swiss Gold Safe, koja izdaje sefove u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, kaže da je potražnja za sefovima njegove firme porasla od 2015. godine.

  Ipak, Švajcarsko bankarsko udruženje je objavilo u izveštaju da “negativne kamatne stope više ne zadovoljavaju svoju ekonomsku svrhu”, a Evropska centralna banka, koja prati negativne kamatne stope u 19 zemalja koje koriste evro od 2014. godine, takođe se suočila sa zahtevima da istraži negativne efekte ovakve politike.

  Izvor: Klix

  Foto: FI

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE