Boingu POLETELI gubici - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Boingu POLETELI gubici

  Američki proizvođač aviona Boing prijavio je gubitak od skoro tri milijarde dolara u drugom kvartalu, pošto je kompanija suočena sa posledicama dugotrajnog prizemljenja svog najprodavanijeg aviona “737 maks”.

  Neto gubitak Boinga u kvartalu završenom 30. juna iznosio je 2,94 milijarde dolara, što je najveći gubitak kompanije u proteklih 10 godina, prenosi agencija Rojters i podseća da je u istom periodu godinu ranije Boing imao profit od 2,20 milijardi.

  Prodaja je pala za 35 odsto na 15,75 milijardi dolara, podbacivši u odnosu na prosečnu prognozu od 18,55 milijardi.

  Boing je smanjio proizvodnju svog najpoznatijeg uskotrupnog aviona “737 maks” i tokom drugog tromesečja je izvršio rezervisanje sredstva od skoro pet milijardi dolara za pokrivanje troškova, nakon prizemljenja širom sveta koja su usledila posle dva fatalna pada tog modela aviona u Etiopiji i Indoneziji.

  U rezervisana sredstva uračunata je i kompenzacija koju će Boing morati da plati avio-kompanijama za kašnjenje isporuka.

  Boing je, takođe, saopštio da je prvi let njegovog širokotrupnog aviona “777 iks” sada odložen do početka 2020. godine, zbog problema sa motorom kompanije Dženeral elektrik.

  Deonice Boinga pale su za jedan odsto u elektronskom trgovanju.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE