Borba: Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Borba: Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put

  Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za autoput, piše crnogorska Borba.

  Kako navodi ovaj portal, Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Eksim banke otkupi kredit za izgradnju deonice autoputa Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru.

  Kako se navodi, pregovori su u poodmakloj fazi i uskoro bi se moglo očekivati da se postigne konačan dogovor.

  Ovakav plan nije nemoguć, jer bi Kina u slučaju povoljnog ishoda dogovora sa Beogradom, dobila da gradi deonicu autoputa koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi faktički postala, do kraja isplate kredita, vlasnik dela autoputa koji ide kroz Crnu Goru.

  Takođe, u slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati pomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave pomenuti dogovor, jasno je da bi jedna od opcija bilo i to da Crna Gora iznajmi deo autoputa kroz njenu teritoriju, i to Srbiji, kao što je Šri Lanka iznajmila svoju luku Kini na 99 godina, jer nije mogla da vraća kredit koji je od njih uzela.

  U tom slučaju, kako navodi Borba, Srbija bi postala ekonomski gospodar Crne Gore, što je sada gotovo izvesno, s obzirom da je ekonomija Crne Gore u lošem stanju.

  Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina, “biti na putu propasti”. Naime, taj projekat koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finansiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj Eksim banci, pisao je nedavno “Financial Times”.

  Izvor: Borba

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE