Borbu sa kopijama plaćaju brendovi - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Borbu sa kopijama plaćaju brendovi

  Borba sa falsifikatorima ubuduće će više koštati kompanije u Srbiji, jer će one snositi troškove prilikom tretmana zaplenjene falsifikovane robe.

  Vlada Srbije nedavno je usvojila novu uredbu koja reguliše zaštitu intelektualne svojine na granici. Zadržavanje, skladištenje i druge troškove koji iskrsnu prilikom tretmana robe sumnjivog porekla – ići će na teret generalnih zastupnika “napadnutog” brenda, nosilaca odobrenja.

  Firme potom moraju same da gone one koji su pokušali “lažnjake” da uvezu u Srbiju i od njih nadoknade troškove.

  Carinski propisi u ovoj oblasti su već u velikoj meri usklađeni sa propisima EU, pa je aktuelna izmena Uredbe još jedan korak ka potpunom usklađivanju sa evropskim standardima, objašnjavaju u Upravi carina.

  Zastupnici i distributeri sportske opreme poznatih svetskih proizvođača, nemaju ništa protiv ove uredbe. Patike, trenerke i oprema za sport se najčešće falsifikuje, pa zastupnici tvrde da plagijatorima treba stati na put.

  Kada zaplene sumnjivu pošiljku, carinici će generalne zastupnike obaveštavati o tome gde je i kako roba uskladištena, uz procenu troškova. Konačan zbir će zavisiti od toga koliko će provera trajati, količine zaplenjene robe, pa i vrste artikla. Sve to diktira način skladištenja.

  Propisano je da se roba zadržava maksimalno deset radnih dana od dana zadržavanja, odnosno od dana obaveštavanja nosilaca odobrenja. Zaplenjena falsifikovana roba se uništava, nikada se ne donira, jer nema dokumentaciju o ispravnosti i kvalitetu.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE