Brajeva azbuka na proizvodima, diže cene 10%? - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Brajeva azbuka na proizvodima, diže cene 10%?

  Pravilnik o deklarisanju robe na Brajevom pismu izazvao je oštre reakcije trgovaca, koji tvrde da će zbog toga 1.200 proizvoda poskupiti do deset odsto, dok iz Saveza slepih demantuju takve tvrdnje.

  u Ministarstvu ekonomije podsećaju da je novi pravilnik donet nakon zahteva Saveza slepih i po osnovu preporuke ombudsmana, prema kojem su svi trgovci obavezni da ističu obaveštenje na Brajevom pismu na svakom drugom proizvodu za ličnu i za higijenu prostora.

  Iz Privredne komore Crne Gore upozoravaju da to stvara dodatne troškove, a za određene proizvode je tehnički neizvodljivo. Naglasili su da u Crnoj Gori postoji samo jedna štamparija koja štampa deklaracije na Brajevom pismu, nalazi se u Nikšiću i pripada Savezu slepih.

  Iz PKCG su naveli da u EU i zemljama regiona ne postoje propisi koji obavezuju trgovce da deklaracije moraju biti odštampane na Brajevom pismu.

  Ističu da bi primena na ovaj način definisanog pravilnika za distributere značila dodatne troškove, koji se neminovno moraju odraziti na krajnju cenu robe, a posebno bi se odrazilo na trgovce koji u asortimanu uglavnom imaju proizvode za ličnu i higijenu prostora.

  Iz Saveza slepih su podsetili da su prvi artikli na Brajevom pismu obeleženi tek početkom 2017. godine. Tada je obeleženo 3,3 miliona artikala, a trgovci su za tih 30 meseci ukupno potrošili 66.000 evra.

  “To znači da je 25 trgovaca mesečno prosečno potrošilo 2.200, a pojedinačno manje od 100 evra. Od tog iznosa trošak domaćih trgovaca je bio 47.000, a iz regiona 19.000 evra”, kazali su iz Saveza slepih.

  “Konkretni i istiniti podaci koje smo izneli na najbolji način demantuju tzv. argumente trgovaca i pokazuju količinu obmana kojima vrše pritisak na donosioce odluka”, poručili su iz Saveza slepih.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE