Brnabić i Rio Tinto: "Jadar" strateški i ekološki svestan projekat

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić i Rio Tinto: “Jadar” strateški i ekološki svestan projekat

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa generalnom direktorkom Кompanije Rio Tinto za borate i litijum Marni Finlejson i direktorkom Кompanije Rio Sava eksplorejšn Vesnom Prodanović o nastavku realizacije projekta “Jadar” i napretku izrade studije opravdanosti za koju je ta kompanija u 2020. godini odobrila dodatnih 200 miliona dolara.

  Time ukupna investicija Rio Tinta u istraživanje i razvoj “Jadar” projekta prevazilazi 450 miliona dolara, saopštila je Vlada Srbije.
  Premijerka je na sastanku naglasila da je razvoj projekta “Jadar” od izuzetnog značaja za Srbiju i Loznicu i da će se samo u fazi izgradnje rudnika i postrojenja za preradu angažovati više od 2.100 radnika.

  Кada bude završen, dodala je Brnabić, projekat “Jadar” biće moderan podzemni rudnik sa efikasnim postrojenjem za preradu jadarita, kao i svim potrebnim postrojenjima za održivo upravljanje otpadom.

  Primenom najsavremenijih tehnologija koje je “Rio Tinto” razvio za preradu jadarita, posebno će se voditi računa o zaštiti životne sredine, istakla je Brnabić i dodala da je zadovoljna napretkom studije opravdanosti u okiru koje je, u saradnji sa meštanima u Loznici, započeo i proces otkupa zemljišta na kojem će biti izgrađen budući rudnik i fabrika za preradu jadarita.

  Projekat “Jadar”, koji u Srbiji razvija međunarodna rudarsko-metalska grupacija Rio Tinto, od strateškog je značaja za Srbiju kako zbog ekspolatacije litijuma i borata iz jadarita, tako i zbog ukupnog uticaja ovog projekta na razvoj zelene ekonomije u Srbiji, jer taj projekat podrazumeva razvoj savremenog, tehnološki naprednog i održivog rudnika i postrojenja za preradu jadarita u periodu od najmanje 50 godina, sa direktnim uticajem na BDP i razvoj održive ekonomije u Srbiji, konstanovano je na sastanku.

  Finlejson je kazala da proizvodi Rio Tinta imaju značajnu ulogu u procesu tranzicije ka zelenoj ekonomiji, a kada bude razvijen, projekat “Jadar” će proizvoditi litijum, materijal budućnosti, i značajno će doprineti osnaživanju profila Srbije kao destinacije koja privlači investitore i stvara mogućnosti za razvoj zelene ekonomije.

  Na sastanku u Vladi Srbije, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, rečeno je i da je projekat “Jadar” od strateškog značaja za Srbiju i razvoj održivog rudarstva, a da nedavno formiranu Radnu grupu za implementaciju projekta “Jadar” čine predstavnici kompanije Rio Tinto i svih resornih ministarstava, jer je to projekat cele Srbije.

  Posebno je naglašeno da će naročita pažnja i značaj biti posvećeni zaštiti životne sredine, jer moderan rudnik i fabrika za preradu jadarita uključuju postrojenja za održivo upravljanje otpadom i najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, tako da neprečišćena voda neće biti ispuštena u reke.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE