Bugari "privlače" američki tečni gas

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bugari “privlače” američki tečni gas

  Projektna kompanija za izgradnju interkonektora “Grčka-Bugarska” tražiće načine za privlačenje dobavljača prirodnog tečnog gasa — radi se o američkim kompanijama, izjavila je izvršna direktorka ICGB Teodora Georgijeva na konferenciji posvećenoj diversifikaciji isporuka gasa.

  Ona je objasnila da je trenutno jedina mogućnost za uvoz prirodnog tečnog gasa za Bugarsku grčki terminal Revituza. Međutim, grčki operater DESFA nema kompresorsku stanicu za tranzit gasa, tako da će planovi za izgradnju terminala za regasifikaciju u blizini Aleksandrupolisa omogućiti da se dostigne pun kapacitet interkonektora.

  “Ako želimo da projekat uključi tečni gas iz terminala u Revituzi, neophodno je da se izgradi kompresorska stanica”, naglasila je Georgijeva.

  Predstavnica američke kompanije Linden enerdži je na konferenciji kritikovala bugarsku Vladu zbog činjenice da Bugarska, kada je reč o gasnom čvorištu “Balkan”, ne uzima u obzir Sjedinjene Američke Države kao dobavljača prirodnog tečnog gasa.

  Kao odgovor na to, Georgijeva je pozvala Linden enerdži da učestvuje u proceduri za distribuciju preostalog resursa interkonektora. Ona je pritom saopštila da će pitanje mogućnosti isporuka prirodnog tečnog gasa biti razjašnjeno početkom 2021. godine.

  Ranije je bugarski premijer Bojko Borisov izjavio da će izgradnja interkonektora “Grčka-Bugarska” početi 20. maja i dodao da bi zemlja mogla da počne da uvozi američki tečni gas.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE